ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

"Horizon Blu": Ετοιμο να φιλοξενήσει απαιτητικούς πελάτες

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/ 

Μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις των τελευταίων ετών, στην περιοχή της Καλαμάτας, αποτελεί το νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα "Horizon Blu" 5 αστέρων, της οικογένειας Παπαθεοδωρίδη. Υλοποιήθηκε από Καλαματιανούς εργαζόμενους και έχει προϋπολογισμό 6 εκ. ευρώ, μέρος των οποίων ήταν κρατική επιδότηση.
Σύμφωνα με το Θεόδωρο Παπαθεοδωρίδη, αυτή την περίοδο, στην πρώτη φάση λειτουργίας του ξενοδοχείου, το οποίο διευθύνει ο Γεράσιμος Τράνακας, απασχολούνται 45 Καλαματιανοί εργαζόμενοι. Σε δεύτερη
φάση, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, δεν αποκλείεται να απασχοληθούν συνολικά 60 ή και 70. Και αυτό καθώς οι ανάγκες λειτουργίας του ξενοδοχείου θα αυξηθούν λόγω της εξυπηρέτησης του κοινού, τόσο στο εστιατόριο και το pool bar όσο και στην παραλία. Κι επειδή, όπως επισημαίνει ο κ. Παπαθεοδωρίδης, στόχος του ξενοδοχείου είναι ο επισκέπτης να γνωρίσει την Καλαμάτα και το νομό γενικότερα, εξερευνώντας τον τόπο, τις ομορφιές, τα αρώματα και τις γεύσεις του, όλες οι προμήθειες γίνονται από Μεσσήνιους και όλα τα προϊόντα είναι μεσσηνιακά. Αλλωστε, πρόκειται για ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων, που ανοίγει τις πύλες του όχι μόνο στους πελάτες του αλλά και στους ντόπιους. Οπως παρατηρεί ο κ. Τράνακας, και ο κόσμος της περιοχής μας έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει τη φιλοξενία, τα μοναδικά κοκτέιλ και τις γεύσεις της "δημιουργικής μεσσηνιακής κουζίνας" στα πιάτα του διάσημου σεφ Εκτορα Μποτρίνι, η ομάδα του οποίου αποτελείται αποκλειστικά από Μεσσήνιους σεφ. Οσο για τον κ. Μποτρίνι, οι επισκέπτες του ξενοδοχείου θα έχουν τακτικά την ευκαιρία να γεύονται δημιουργίες του ιδίου, καθώς η παρουσία του θα είναι αισθητή στην Καλαμάτα. "Περιμένουμε όλο τον κόσμο να γνωρίσουν το νέο αυτό χώρο. Να βιώσουν ένα διαφορετικό στιλ διασκέδασης, γεύσεων, εμπειριών, εξυπηρέτησης, σε ένα χαλαρό περιβάλλον 5 αστέρων" σημειώνει ο κ. Τράνακας.

"ΞΕΠΕΡΑΣΑΜΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ"
"Ολοι ξεπεράσαμε τα όριά μας. Οσοι εργάστηκαν, κατέθεσαν ψυχή. Αγάπησαν το έργο, ενώ δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία ενός τέτοιου έργου για τα ντόπια συνεργεία". Αυτό σημείωσε ο κ. Παπαθεοδωρίδης, τονίζοντας πως "τα δικά μας συνεργεία απέδειξαν πως μπορούν να τα καταφέρουν και σε μεγάλα έργα".
Πάντως, παρά το γεγονός πως η μονάδα άνοιξε μόλις την 1η Ιουνίου,  από άποψη κρατήσεων τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα θετικά τόσο για φέτος όσο και για τις επόμενες σεζόν. Σημαντική μάλιστα είναι η ανταπόκριση από την αγορά του εξωτερικού και κυρίως από την κεντρική Ευρώπη, με την πρωτιά μέχρι στιγμής να διεκδικούν οι Ολλανδοί, οι Γάλλοι, οι Βέλγοι και οι Γερμανοί. Και όπως επισημαίνεται, πρόκειται για μεμονωμένους ταξιδιώτες και όχι ενταγμένους σε κάποιο γκρουπ. Το γεγονός όμως πως υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από τους μεγαλύτερους tour operators της Ευρώπης, "αποτελεί κέρδος για όλη την περιοχή" συμφωνούν ο κ. Παπαθεοδωρίδης και ο κ. Τράνακας. Και οι δυο τους είναι της άποψης πως από την τουριστική μας πλέον Καλαμάτα και Μεσσηνία γενικότερα "λείπουν ποιοτικές κλίνες και όχι απλά κλίνες".

"ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ"
Το "Horizon Blu" υπόσχεται μοναδικές στιγμές χαλάρωσης, απόλαυσης κι εμπειρίας. Αλλωστε, όπως επισημαίνει ο διευθυντής του ξενοδοχείου, αυτό υποδηλώνεται και από το όνομά του, με το μπλε (blue) της θάλασσας, του ορίζοντα και τ' ουρανού, το οποίο όμως γράφεται χωρίς το "e". Και αυτό, γιατί όπως εξηγεί, αυτό το "e" θα το βρει ο επισκέπτης στα συναισθήματα (emotions) και στις εμπειρίες (experiences) που θα ζήσει. Φυσικά, το υδάτινο στοιχείο επικρατεί στους εξωτερικούς χώρους, καθώς έτσι επιχειρείται η σύνδεση του χώρου με τη θάλασσα και τον ορίζοντα που απλώνεται στο βάθος του Μεσσηνιακού Κόλπου. Σε αυτό έγινε μια σημαντική προσπάθεια να συμβάλει και η διακόσμηση των δωματίων σε yachting style, που στόχο έχει να δημιουργήσει στον επισκέπτη την αίσθηση πως βρίσκεται σε ένα άνετο σκάφος μέσα στη θάλασσα, απολαμβάνοντας στιγμές χαλάρωσης και αναζωογόνησης.
"Δεν... πουλάμε δωμάτια, αλλά εμπειρίες" υπογραμμίζει ο κ. Τράνακας. Πάνω σε αυτό τονίζει πως στόχος δεν είναι το ξενοδοχείο να οργανώσει δράσεις αλλά οι επισκέπτες να ζητήσουν να ενημερωθούν για όσα διοργανώνονται και υλοποιούνται από τοπικούς επαγγελματίες και φορείς. Αυτός άλλωστε επισημαίνεται πως είναι ο στόχος, οι επισκέπτες να αντλούν εμπειρίες από την όμορφη Μεσσηνία και την Καλαμάτα, έχοντας ως βάση τους το ξενοδοχείο. Φυσικά , από τη μεριά του ξενοδοχείου θα παρέχεται όλη η δυνατή ενημέρωση για τις δυνατότητες διασκέδασης, τα αξιοθέατα και τις εμπειρίες που μπορούν να ζήσουν σε όλο το νομό. "Θέλουμε να τους κατευθύνουμε για να ζήσουν εμπειρίες και να γνωρίσουν τον όμορφο τόπο, σα να είναι φιλοξενούμενοι στο σπίτι μας" επισημαίνει ο κ. Τράνακας. Το ξενοδοχείο μάλιστα θα προσφέρει στους ταξιδιώτες του και ποδήλατα για να γνωρίζουν την πόλη.
Οσον αφορά στην Καλαμάτα, ο κ. Τράνακας, ο οποίος είναι ο μοναδικός εργαζόμενος του ξενοδοχείου που δεν έχει καταγωγή από την περιοχή μας, έχει διακρίνει πολλά θετικά στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. "Η Καλαμάτα είναι μια εξαιρετικά νοικοκυρεμένη πόλη, στην οποία γίνονται πολλά πράγματα κι έχει να προσφέρει σημαντικές εμπειρίες στον ταξιδιώτη, όλο το χρόνο. Βέβαια, τον απαιτητικό ταξιδιώτη του εξωτερικού τον ικανοποιεί όλη η Μεσσηνία, ενώ η Καλαμάτα μπορεί να προσφέρει υπέροχες στιγμές μεσσηνιακού ταμπεραμέντου και μεσογειακού, αρκετά κοσμοπολίτικου, lifestyle. Δεν είναι συνηθισμένη πόλη. Εχει κουλτούρα, έχει πολιτισμό" επισημαίνει.

"ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ... ΕΠΙΛΟΓΩΝ"
Αξίζει να θυμίσουμε πως το έργο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Βαγγέλη Στυλιανίδη και όπως παρατηρεί ο κ. Παπαθεοδωρίδης, υλοποιήθηκε έτσι ακριβώς όπως το είχε φανταστεί από την πρώτη στιγμή.
Το ξενοδοχειακό συγκρότημα, στην παραλιακή οδό Ναυαρίνου αποτελείται από 38 δωμάτια και σουίτες, τα 15 εκ των οποίων διαθέτουν ιδιωτική πισίνα. Επίσης διαθέτει 2 αίθουσες εκδηλώσεων χωρητικότητας συνολικά μέχρι 700 ατόμων και ήδη έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις για το επόμενο διάστημα. Να σημειωθεί πως ήδη φιλοξενούνται οι συντελεστές του TEDx, ενώ έχουν προγραμματιστεί 3 συνέδρια για τον Ιούνιο. Επίσης, στα τέλη Ιουλίου θα διεξαχθεί το 2ο φεστιβάλ τάνγκο καθώς η αίθουσα δύναται να φιλοξενήσει μέχρι 200 ζευγάρια χορευτών, όπως επισημαίνει ο κ. Τράνακας.

Επίσης λειτουργεί το εστιατόριο που ονομάζεται "Δεξιά" και το pool bar με το όνομα "Αριστερά" σε "ένα... παιχνίδι απλότητας κι επιλογών" όπως σημειώνει ο κ. Τράνακας αναφορικά με τις ονομασίες. Επίσης, ετοιμάζεται το "Spa & Wellness Centre" που θα διαθέτει και εσωτερική πισίνα, με μοναδικές θεραπείες και ντόπια προϊόντα για όλο το χρόνο, το οποίο προγραμματίζεται να λειτουργήσει ολοκληρωμένο και για το κοινό, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.


   Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/tourismos/item/38950-horizon-blu-kalamata

Δεν υπάρχουν σχόλια: