ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

ΨΉΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ.

Δημοσιεύθηκε από filiatranet.gr on Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2014 | 6.6.14

                                Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
     

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τριφυλίας, κατά τη σημερινή (4/6/2014) Τακτική Συνεδρίασή του, εκφράζει την ΟΜΟΦΩΝΗ αντίδρασή του, στην απόφαση των οργάνων της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, με τη συγκατάθεση και της Ελληνικής Κυβέρνησης, να καταστρέψουν εκατοντάδες
τόνους χημικών, προερχόμενα από τη Συρία, στις θαλάσσιες περιοχές βορειοδυτικά της Κρήτης, νότια της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων.
Η επιχείρηση καταστροφής των  χημικών της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης και την εναπόθεσή τους στο βυθό της θάλασσας, εγκυμονεί τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους αλλά και καταστροφής ολόκληρου του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Η επικινδυνότητα του εγχειρήματος καταδεικνύεται και από την απόφαση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας, να απαγορευτεί η αλιεία στις περιοχές αυτές από 22/5 έως 22/7 αυτού του έτους. Κανένας, βέβαια, δεν εγγυάται ότι και μετά την παρέλευση της απαγόρευσης, τα υπολείμματα των χημικών δε θα περάσουν μέσω της διατροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Τεράστιες, επίσης, θα είναι οι συνέπειες για τα παραθαλάσσια οικοσυστήματα, τον τουρισμό και την αλιεία των παραθαλάσσιων περιοχών, όπως του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
Γι' αυτό καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ελληνίδα Επίτροπο Θαλάσσιων Υποθέσεων της Ε.Ε., κα. Μαρία Δαμανάκη, να αντιδράσουν άμεσα και να μην επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί το τεράστιο επαπειλούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα.

Οι λαοί της Μεσογείου, δεν είναι υπεύθυνοι για τις τεράστιες ποσότητες όπλων μαζικής καταστροφής που έχουν εγκαταστήσει στις χώρες τους οι ιμπεριαλιστές, για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.
Αυτοί που δημιούργησαν τα χημικά και τροφοδοτούν τους πολέμους, να αναλάβουν τις συνέπειες και να υποδεχθούν και να διαχειριστούν οι ίδιοι την καταστροφή των όπλων μαζικής καταστροφής που παράξανε.
Κυπαρισσία, 4/6/2014


Υ.Γ. Υποβλήθηκε από τον επικεφαλή της Λαϊκής Συσπείρωσης Κουκούμη Σαράντο και ψηφίστηκε ομόφωνα.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.