ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Για άλλη μια φορά, τα Φιλιατρά (και η Τριφυλία) στη ΝΕΡΙΤ

Η εκπομπή που «γυρίζει» την Ελλάδα από άκρη σε άκρη, προβάλλοντας τα υπέροχα μέρη που έχει η πατρίδα μας, όμορφους τουριστικούς προορισμούς, καινοτομίες των κατοίκων σε πολλές περιοχές, άλλη μια φορά αφιέρωσε χρόνο για την προβολή της υπέροχης Τριφυλίας. 

Την γνωρίσαμε ως «Μένουμε Ελλάδα» στη ΝΕΤ και συνεχίζει ως «Επι_Μένουμε Ελλάδα» στη ΝΕΡΙΤ. 

Με καλεσμένη την Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Ξενοδόχων και Καταλυμάτων Τριφυλίας, κα. Γεωργία Χριστοδούλου, η εκπομπή που πολλές φορές έχει μιλήσει για την περιοχή μας, επανήλθε με αναφορές στην «ναυαρχίδα της Τριφυλίας» στα καταλύματα, όπως την χαρακτήρισε η κα. Χριστοδούλου που δεν είναι άλλη από την εγκατάσταση του «Costa Navarino» (της Ελλάδας θα λέγαμε εμείς), τις ατελείωτες παραλίες, από Λαγκούβαρδο μέχρι τα όρια του Νομού, Μεσσηνίας την Νέδα.

Από την κα. Χριστοδούλου έγινε αναφορά στα μέρη που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος, έχοντας ως «ορμητήριο» κάποιο κατάλυμα της Τριφυλίας. Από το Ενετικό Κάστρο της Άνω Πόλης της Κυπαρισσίας, μέχρι τα κάστρα της Πύλου, της Μεθώνης και της Κορώνης. Τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, τους καταρράκτες στη Νέδα και το Πολυλίμνιο, τις παραλίες αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών «Καρέτα-Καρέτα», λόγος ανάπτυξης του σχολικού τουρισμού.

Για την πληρότητα και τις τιμές των δωματίων οι οποίες κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Επίσης μίλησε για τα τοπικά προϊόντα όπως το κρασί από το «Πυργάκι» (Πύργος Τριφυλίας), ποικιλίες Φιλέρι και Μαλαγουζιά, το τσίπουρο «Νταραίου» από την Κυπαρισσία (ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα, όπως μας έχει εκμυστηρευτεί ο οινοχόος Δημήτρης Σπυρόπουλος, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων).
Μίλησε ακόμα για τα ντόπια προϊόντα που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρωινό, όπως τα αποξηραμένα σύκα (τσαπέλες), ελιές και πατέ ελιάς με το βραβευμένο Brand Π.Ο.Π Καλαμάτας.

Τέλος μίλησε για την καθιερωμένη πλέον «Γιορτή του Καρπουζιού» στον Αγρίλη Φιλιατρών και το «Παζάρι Αντικών» στα καλντερίμια της Παλιάς Πόλης στην Κυπαρισσία.

Μια ακόμα ευκαιρία προβολής της Τριφυλίας μέσα από τον φακό της δημόσιας τηλεόρασης και της εκπομπής» «Επι_μένουμε Ελλάδα» που μπορείτε να παρακολουθήσετε κάνοντας κλικ ΕΔΩ, ξεκινώντας από το 51:20 μέχρι 1:05:00. Δεκατέσσερα ολόκληρα λεπτά γεμάτα Τριφυλία.
Πηγή: http://kyparissia-news.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: