ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Παράταση και νέες προθεσμίες μέχρι 15 – 20 Ιουλίου στις φορολογικές δηλώσεις


- Δείτε πως θα καθοριστούν οι νέες ημερομηνίες για την υποβολή των δηλώσεων
- Ακόμη δεν έχουν κάνει δήλωση περίπου 2.000.000 Έλληνες
- Φωτιά η εφορία τα χρέη έχουν φτάσει πάνω από 66 δισεκατομμύρια

Ακόμη 2.000.000 Έλληνες δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωσή τους. Είναι εκατοντάδες χιλιάδες εκείνοι που μπαίνουν στο σύστιμα, βλέπουν ποιοι είναι οι φόροι που τους αναλογούν και τελικά δεν υποβάλλουν τη δήλωση.
Ωστόσο όσο και να καθυστερήσει κανείς η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
Έτσι για να μην υπάρξει πρόβλημα το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.


Με το παλιό σύστημα θα υπολογιστεί η παράταση στις δηλώσεις
 
Η παράταση θα γίνει με βάση το παλιό σύστημα. Σύμφωνα με την Ημερησία το TAXIS τις τελευταίες ημέρες προχωρά στην εφαρμογή της παλιάς συνταγής της θέσπισης καταληκτικών προθεσμιών υποβολής της φορολογικής δήλωσης με βάση το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου. Ετσι η παράταση που δίνεται αναμένεται να είναι έως τις 15 ή και 20 Ιουλίου. Ωστόσο, κάθε δύο ημέρες θα λήγει και η προθεσμία για ένα ψηφίο Αριθμού Φορολογικού Μητρώου.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 3,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις και από αυτές που έχουν εκκαθαριστεί προκύπτει ότι τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους πληρώνουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013, ενώ μόνο δύο στους δέκα έχουν επιστροφή φόρου.

Βόμβα τα χρέη, ξεπέρασαν τα 66 δισεκατομμύρια

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών έχουν φτάσει πλέον στα 66,37 δις. ευρώ καθώς μέσα στους πρώτους μήνες του 2014 αυξήθηκαν κατά 5,2 δις ευρώ επιβεβαιώνοντας την αδυναμία των φορολογούμενων να πληρώσουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο προστέθηκαν στους απλήρωτους φόρους άλλα 873 εκατ. ευρώ. Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το Μάιο το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς το δημόσιο διαμορφώθηκε στα 66,370 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 65,969 που ήταν τον Απρίλιο.

ΑΠΟ http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: