ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Εξαγγελίες Χρυσοχοΐδη για το Πάτρα - Τσακώνα

Την δημοπράτηση του νέου οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος ανακοίνωσε στον Πύργο ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Σύμφωνα με τον υπουργό, το έργο, το οποίο θα έχει δημοπρατηθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, είναι προϋπολογισμού 340 εκατομμυρίων ευρώ και έχει μήκος 75 χιλιόμετρα. Οσον αφορά τον χρόνο παράδοσης του δρόμου στην κυκλοφορία, εκτιμάται ότι θα γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2016.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, έως τα τέλη του 2014 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και
η δημοπράτηση του οδικού άξονα Καλό Νερό - Τσακώνα, μήκους 37 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 140 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης ανήγγειλε εκτεταμένες συντηρήσεις στο τμήμα του οδικού άξονα Πύργος - Καλό Νερό, αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν μπορεί να "μπει μπουλντόζα", λόγω των περιβαλλοντικών όρων που ισχύουν στην προστατευόμενη περιοχή της λίμνης του Καϊάφα».
Να σημειωθεί, πως οι πόροι για την υλοποίηση και των δύο τμημάτων Πάτρα - Πύργος και Καλό Νερό - Τσακώνα, θα προέλθουν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020, ενώ, όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης: «Και στην Ηλεία οι πολίτες θα δουν σύντομα να αναπτύσσονται μεγάλα εργοτάξια, που θα απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους, όπως ήδη γίνεται στην Ιόνια και στην Ολυμπία Οδό».
Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η αναβάθμιση των υποδομών της Δυτικής Ελλάδος θα συμβάλει στην εξωστρέφεια της περιοχής. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στη δημιουργία των κρίσιμων υποδομών της περιοχής και αυτή τη στιγμή στη Δυτική Ελλάδα γίνονται μεγάλες σε ύψος αλλά και σημασία επενδύσεις. Ειδικότερα, ανέφερε ότι κατασκευάζονται σημαντικές υποδομές και δημόσια έργα, όπως η Ιόνια Οδός, από τα Ιωάννινα μέχρι το Αντίρριο και η Ολυμπία Οδός, από την Κόρινθο μέχρι την Πάτρα.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/ypodomes/item/37084-eksaggelies-xrysoxoidi-patra-tsakona

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.