ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Ξεκίνησαν και πάλι οι εργασίες στο Φιλιατρινό Φράγμα!

Άρχισαν ξανά οι εργασίες στο Φιλιατρινό φράγμα, όπως σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, οι οποίες είχαν σταματήσει εδώ και αρκετό καιρό. 

Οι εργασίες ξεκίνησαν από τους βοηθητικούς δρόμους προσβασιμότητας, ενώ θα ακολουθήσουν οι εργασίες στους δρόμους προς το φράγμα. 

Να σημειωθεί πως το έργο έχει κατασκευασθεί κατά 85%, παρά τις εμπλοκές με την έγκριση του ΑΠΕ από το υπουργείο. Η περιοχή κατασκευής των

αρδευτικών δικτύων περιλαμβάνει το δημοτικό διαμέρισμα Εξοχικού και τμήματα των δημοτικών διαμερισμάτων Χαλαζονίου και Φιλιατρών του Δήμου Τριφυλίας.

Κυριότεροι οικισμοί είναι τα Φιλιατρά, το Χαλαζόνι, το Εξοχικό και η Αγία Κυριακή, ενώ η ολική έκταση εντός περιμέτρου των αρδευτικών δικτύων είναι 31.560 στρ. 

Το συνολικό μήκος των αγωγών του δικτύου θα είναι 165.775 μέτρα, ενώ προβλέπεται ανακατασκευή υφιστάμενων ανεπαρκών αγροτικών δρόμων και διάνοιξη νέων αγροτικών δρόμων όπου απαιτείται. Ειδικότερα, θα εξασφαλισθούν δρόμοι πλάτους οδοστρώματος 5 μέτρων για τους αγωγούς μεταφοράς και τους χαλυβοσωλήνες των αρδευτικών δικτύων. 

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, ο διατιθέμενος όγκος από το Φιλιατρινό φράγμα και τον ταμιευτήρα θα ανέρχεται σε 9.000.000 m3 ετησίως, ενώ σύμφωνα με τη γεωργοτεχνική - γεωργοοικονομική μελέτη, η ετήσια ζήτηση αρδευτικού νερού στην περιοχή προσδιορίζεται σε 7.974.490 m3.


tharrosnews.gr 
http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.