ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Πάστορας γητευτής φιδιών πέθανε από... δάγκωμα φιδιού

Απίστευτη ιστορία στο Kentucky των ΗΠΑ. Πάστορας που δοκίμαζε την πίστη του με φίδια, πέθανε από δάγκωμα που προήλθε από ένα αγαπημένο του ερπετό (Vid)
Τραγική ειρωνεία για τον Jamie Coots. Το ίδιο του το πάθος, η πίστη του και η αγάπη του για τα φίδια, του κόστισε την ίδια του τη ζωή.
Ο πάστορας από το Κεντάκι είχε ξεκινήσει πρόσφατα ένα reality show σχετικό με τον "χειρισμό" φιδιών που διεξαγόταν μέσα σε εκκλησία.
Ο Jamie Coots πέθανε το Σάββατο μετά από δάγκωμα ερπετού. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι
αρνήθηκε να λάβει θεραπεία. Ο πάστορας της Εκκλησίας της Πεντηκοστής (Pentecostal Church) πίστευε ότι σύμφωνα με τις διδαχές της Βίβλου, τα δηλητηριώδη δαγκώματα δεν μπορούν να βλάψουν όσους είναι αφιερωμένοι στον Θεό. Η πρακτική του να εκτίθεται ο πιστός σε τέτοια δαγκώματα για να δοκιμάσει την πίστη του, θεωρείται πλέον παράνομη.
Πρόσφατα το National Geographic είχε αφιερώσει μια εκπομπή του στον Coots και το ποίμνιο του. Στα πλάνα καταγράφονται πιστοί που προσπαθούν να δαμάσουν φίδια.
"Παρότι έχει χάσει ένα δάχτυλο από δάγκωμα και έχει δει άλλους να πεθαίνουν, ο Coots ακόμα πιστεύει πως ο σωστός ακόλουθος του Θεού πρέπει να δοκιμάζει τη δύναμη του με τα ερπετά", γράφει το site του National Geographic.
Η εκπομπή Snake Salvation στην οποία παρουσίαζε τη σχέση του με τα φίδια, φιλοξενήθηκε στο Geographic οι άνθρωποι του οποίου εξέφρασαν την λύπη τους για τον θάνατο του.
Ο γιος του πάστορα, δήλωσε ότι ο πατέρας του είχε δαγκωθεί άλλες 8 φορές στο παρελθόν, χωρίς όμως να έχει αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα με την υγεία του.
"Συνήθως γυρίζαμε σπίτι, πονούσε, ξάπλωνε στον καναπέ, προσευχόταν και μετά ήταν καλά", δηλώνει ο ίδιος για τον εκλιπόντα.
Το 1995, ακόμα μία πιστή είχε χάσει τη ζωή της στο Middlesboro του Kentucky με παρόμοιο τρόπο.
Η εξουδετέρωση φιδιών συγκαταλέγεται πάντως σε παλαιότερες διδαχές του Πεντηκοστιανισμού, τον οποίο ασπαζόταν ο συγκεκριμένος γητευτής.
Ο Πεντηκοστιανισμός δεν είναι μια συγκεκριμένη Εκκλησία, αλλά είναι ένα Χριστιανικό κίνημα που περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές επίσημες Εκκλησίες. Επίσης, μαζί με άλλα δόγματα, αποτελεί μέρος του κινήματος της ανανέωσης/αναγέννησης.
Δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβει κανείς εάν μια Εκκλησία είναι της Πεντηκοστής από το όνομα και μόνο, δεδομένου ότι πολλές Εκκλησίες της Πεντηκοστής δεν περιλαμβάνουν τις λέξεις "Πεντηκοστιανή" ή "της Πεντηκοστής" στο όνομά τους.
Στη Δύση ο Πεντηκοστιανισμός είναι πολύ ισχυρός στις Εκκλησίες των Μαύρων και στις Αμερικανικές και Αυστραλιανές "μεγάλες Εκκλησίες" όπως η Εκκλησία Hillsong στην Αυστραλία και η Εκκλησία Lakewood στην Αμερική.
Μια από τις μεγαλύτερες Εκκλησίες παγκοσμίως, η Εκκλησία του Πλήρους Ευαγγελίου Yoido στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, όπου μέχρι και 250.000 άνθρωποι παρευρίσκονται κάθε Κυριακή, είναι μια Εκκλησία της Πεντηκοστής.
(Πηγή: CNN)
ΑΠΟ http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...