ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Εντατικές έρευνες της Αστυνομίας για τη δολοφονία του αρχιμανδρίτη

Συγκλονισμένη είναι από χθες το πρωί η κοινωνία της Χώρας και της ευρύτερης περιοχής της Τριφυλίας από την άγρια δολοφονία του αρχιμανδρίτη Φώτιου Ζαχαρόπουλου μέσα στο σπίτι του από άγνωστο ή άγνωστους δράστες.
Ο 54χρονος αρχιμανδρίτης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, βρέθηκε νεκρός μέσα στην κουζίνα του σπιτιού του λίγο πριν τις 9 χθες το πρωί από κάτοικο της περιοχής, ο όποιος όπως και άλλοι συντοπίτες του ανησύχησαν, καθώς δεν
είχε πάει στην εκκλησία το πρωί.
Ο άτυχος αρχιμανδρίτης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει δεχθεί πολλαπλά χτυπήματα στο πάνω μέρος του σώματός του και κυρίως στο κεφάλι. Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα και τις εκτιμήσεις του ιατροδικαστή, θανατηφόρο ήταν το χτύπημα με αιχμηρό αντικείμενο πίσω από το δεξί αυτί. Η αριστερή πλευρά του προσώπου του ήταν άγρια χτυπημένη. Μετά την ολοκλήρωση της νεκροψίας-νεκροτομής θα εκτιμηθεί αν αυτό είναι αποτέλεσμα της πτώσης του στο πάτωμα ή έγινε από το δράστη με βαρύ αντικείμενο. Το σπίτι στο εσωτερικό του ήταν εμφανώς αναστατωμένο, ενώ δεν είχε σημάδια παραβίασης, πράγμα που πιθανώς σημαίνει ότι ο άτυχος αρχιμανδρίτης γνώριζε τον δράστη ή τους δράστες και τους άνοιξε την πόρτα του σπιτιού του.
Το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε στο μοναστήρι του Αγίου Δημήτριου χθες το πρωί, προκάλεσε έντονη ανησυχία στους ενορίτες του και έτσι μετά από λίγη ώρα, γύρω στις 9 το πρωί, ο νεωκόρος του ναού πήγε στο σπίτι του με ένα ακόμη άτομο για να δει τι συμβαίνει και εκεί τον βρήκε μέσα στα αίματα στην κουζίνα του σπιτιού. Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία και άνδρες του ΑΤ Γαργαλιάνων έφτασαν στο σημείο αποκλείοντας το χώρο και αρχίζοντας παράλληλα έρευνες σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας. Λίγο μετά το μεσημέρι στο σημείο έφτασε και ιατροδικαστής από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ναυπλίου και εξέτασε τον χώρο. Οι αστυνομικές έρευνες κινούνται προς κάθε κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και αργά χθες το απόγευμα είχαν γίνει αρκετές προσαγωγές κυρίως αλλοδαπών ατόμων που ζουν τόσο στην Χώρα όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Οι αστυνομικοί προσπαθούν καταρχήν να προσδιορίσουν το κίνητρο του δράστη ή των δραστών.
Ο αρχιμανδρίτης Φώτιος Ζαχαρόπουλος ήταν ένα ιδιαίτερα αγαπητό άτομο στην ευρύτερη περιοχή και γενικά στην Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας και τον χαρακτήριζε η καλοσύνη του. Οι κάτοικοι της περιοχής και κυρίως οι γείτονές του είναι συγκλονισμένοι και δεν μπορούν να πιστέψουν πως έγινε αυτό το κακό. Ολοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια, για ένα άνθρωπο καλοσυνάτο που πάντα βοηθούσε και συμπαραστεκόταν στον συνάνθρωπό του, ενώ είχε αφοσιωθεί στο μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου το οποίο συντηρούσε και φρόντιζε με πολλή αγάπη και κόπο.
Χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Πετρόπουλος, θείος του άτυχου αρχιμανδρίτη, συγκλονισμένος από τον άδικο χαμό του μας είπε ότι το έμαθε χθες το πρωί από την εγγονή του, καθώς η δολοφονία του μαθεύτηκε γρήγορα. "Ηταν ένας άνθρωπος αγαπητός σε όλους μας, βοηθούσε όλους όσους μπορούσε, αλλοδαπούς, φτωχούς, τους πάντες. Δεν είχε κακία με κανένα".
Η Χρυσούλα Διαμαντοπούλου που το σπίτι της είναι σε κοντινή απόσταση, σημείωσε ότι τελευταία φορά τον είδαν το Σάββατο το απόγευμα που είχε ένα μνημόσυνο και μάλιστα είχε καθίσει και στο τραπέζι. Χθες το πρωί επειδή δεν πήγε στην εκκλησία, ανησύχησαν και τον βρήκαν νεκρό στο σπίτι του. "Τέτοια ψυχή δεν υπήρχε άλλη" μας είπε φανερά συγκινημένη. "Ηταν γλυκόλογος, καλοσυνάτος, βοηθούσε τον κόσμο και τα λόγια του πάντα ήταν σωστά".

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/astynomika/item/33529-erevnes-astynomias-dolofonia-arximandriti

Δεν υπάρχουν σχόλια: