ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Στο όριο της υπερχείλισης ποτάμια της Μεσσηνίας

Στο όριο της υπερχείλισης βρέθηκαν χθες πολλά από τα ποτάμια, τους χειμάρρους και τα ρέματα στη Μεσσηνία, λόγω της συνεχούς έντονης βροχόπτωσης στο νομό μας από την Πέμπτη το βράδυ μέχρι και χθες το μεσημέρι. Εξ άλλου, η χιονόπτωση στον Ταΰγετο -στην περιοχή της Αρτεμισίας- προκάλεσε προβλήματα στην κίνηση των τροχοφόρων μετά το 26ο χιλιόμετρο του δρόμου Καλαμάτα - Σπάρτη, ωστόσο εκχιονιστικά της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας κράτησαν ανοιχτό το οδικό δίκτυο.
Τα παραπάνω γνωστοποίησε χθες το μεσημέρι ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, κάνοντας απολογισμό των επιπτώσεων που είχε η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών στην περιοχή της Μεσσηνίας.
Αναφερόμενος ειδικότερα στη στάθμη των νερών στα ποτάμια του νομού μας, ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι στις περιοχές που καταγράφηκε
επικίνδυνη άνοδος μετέβησαν μηχανικοί της Π.Ε., προκειμένου να κάνουν εκτίμηση της κατάστασης.
Με βάση τις εκτιμήσεις αυτές, ο Π. Αλευράς παραδέχθηκε ότι σημαντικό πρόβλημα υφίσταται στο Λαγκούβαρδο, στο γεφύρι, όπου εκδηλώθηκε πλημμυρικό φαινόμενο με συνέπεια να διακοπεί η κυκλοφορία.
Ο αντιπεριφερειάρχης απέδωσε τα προβλήματα αυτά στο προσωρινό χαρακτήρα που είχε η παρέμβαση για τη δημιουργία του υφιστάμενου γεφυριού και ανακοίνωσε -με την ευκαιρία- ότι ήδη έχει εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή μιας νέας γέφυρας, που θα εξυπηρετεί με σωστό και ασφαλή τρόπο την περιοχή.
Οσον αφορά σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, ο Π. Αλευράς γνωστοποίησε ότι χθες το πρωί, στη Μικρομάνη, σημειώθηκε υπερχείλιση του Ξερίλα, σε μήκος 2 χιλιομέτρων εκατέρωθεν στις όχθες του χειμάρρου. Τα προβλήματα ήταν μικρά, είπε ο αντιπεριφερειάρχης, και αντιμετωπίστηκαν με τη συμβολή και μηχανημάτων της κοινοπραξίας «Μορέας».
Ο Π. Αλευράς γνωστοποίησε επίσης, ότι από τη συνεχή βροχόπτωση είχε φθάσει χθες σε οριακό σημείο η στάθμη των νερών του Χάραδρου στον Δήμο Οιχαλίας, αλλά και της Μαυροζούμαινας, στο Δήμο Μεσσήνης - ιδιαίτερα στο σημείο που το ποτάμι αυτό συμβάλλει στον Πάμισο.
Λιγότερο επίφοβη, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη ήταν χθες η κατάσταση στη Νέδα, στην περιοχή της Ελαίας, όπου μηχανικός της Π.Ε. Μεσσηνίας παρακολουθεί την εξέλιξη στη ροή του ποταμού, ενώ μηχανήματα της Π.Ε. βρίσκονται σε επιφυλακή.
Εξ άλλου, η βροχόπτωση, πρόσθεσε ο Π. Αλευράς, είχε ως συνέπεια να υποστεί καθίζηση σε μήκος τριων μέτρων η 29η επαρχιακή οδός, από τα Πλατάνια στις πηγές της Νέδας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία. Στην περιοχή επενέβησαν μηχανήματα της Π.Ε.
Η Π.Ε. Μεσσηνίας χρειάστηκε να επέμβει επίσης, συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης, στον δρόμο Θουρία - Πολιανή, ο οποίος έφραξε από την κατακρήμνιση ενός μεγάλου βράχου στο οδόστρωμα. Τα μηχανήματα της Π.Ε. απομάκρυναν τον βράχο και αποκατέστησαν την κυκλοφορία, ωστόσο οι κατακρημνίσεις συνεχίζονται αφού πιο αποτελεσματική παρέμβαση στα πρανή -όπως είπε ο Π. Αλευράς- μπορεί να γίνει μόνο όταν σταματήσουν οι βροχοπτώσεις.
«Η Περιφερειακή Ενότητα, με την Πολιτική Προστασία και τις άλλες υπηρεσίες της, βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή και με κλιμάκια μηχανικών, αλλά και γεωπόνων, επιθεωρεί την κατάσταση και αναλόγως προβαίνει στις ενδεικνυόμενες ενέργειες» είπε ο αντιπεριφερειάρχης.
Καταλήγοντας, ο Π. Αλευράς δήλωσε ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τα κλιμάκια των γεωπόνων που διενήργησαν αυτοψίες, οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή δεν είναι σοβαρές - με εξαίρεση αυτές που προκάλεσε στους Αμπελόκηπους η χαλαζόπτωση, στις 9 Ιανουαρίου.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: