ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο Τριφυλίας λόγω των βροχοπτώσεων

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Τριφυλίας δημιούργησαν οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, αλλά και στη Νέδα που χθες φούσκωσε ακόμη περισσότερο.
Πιο αναλυτικά:
Μια κατολίσθηση στον επαρχιακό δρόμο από τα Πλατάνια προς τα όρια με το Νομό Ηλείας έκλεισε χθες το πρωί τον δρόμο. Η κατολίσθηση έγινε κοντά στη γέφυρα που ενώνει τους δύο νομούς. Στο σημείο έσπευσαν μηχανήματα του Δήμου Τριφυλίας τα οποία όπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Φιλντίσης αργά χθες το μεσημέρι κατάφεραν να απομακρύνουν τα υλικά (χώματα και πέτρες) που είχαν πέσει και να ανοίξουν το δρόμο.
Επικίνδυνα όμως ανέβηκε και η στάθμη της Νέδας με αποτέλεσμα λίγο πριν τις εκβολές της κοντά στην Ελαία να μπει μέσα σε ένα χωράφι το οποίο πλημμύρισε, διαβρώνοντας μάλιστα και ένα μεγάλο μέρος του. Στο σημείο που προχθές είχαν εντοπιστεί διαβρωτικά φαινόμενα πάνω από το χωριό της Ελαίας, όπως μας επισήμανε ο κ. Φιλντίσης, έγινε παρέμβαση ώστε να αποφευχθεί υπερχείλιση. Πάντως μας είπε πως η ανησυχία είναι μεγάλη, καθώς αν η ένταση των βροχών συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό και κυρίως στα ορεινά, τότε τα προβλήματα θα είναι ακόμη μεγαλύτερα.
Εν τω μεταξύ μηχανήματα του δήμου αλλά και η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβουν στην εθνική οδό Καλό Νερό - Πύργος κοντά στη θέση Βουνάκι, καθώς το οδόστρωμα είχε κατακλυστεί με χώματα και λάσπες που είχαν καταλήξει εκεί από διπλανούς αγροτικούς δρόμους. Ο δρόμος πριν το μεσημέρι καθαρίστηκε και η κυκλοφορία γινόταν χωρίς προβλήματα.
Λίμνες νερού είχαν δημιουργηθεί στο δρόμο Κυπαρισσία - Φιλιατρά, σε αρκετά σημεία όπου δεν υπάρχουν πλαϊνά χαντάκια απορροής των υδάτων, με αποτέλεσμα αυτά να καταλήγουν στο δρόμο.
ΠΗΓΗ Κ. Μπ. - ελευθερία
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: