ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Κλείνει τα βράδια το Πεδίον του Αρεως, λόγω εγκληματικότητας Πηγή: Κλείνει τα βράδια το Πεδίον του Αρεως, λόγω εγκληματικότητας

Κλειδωμένο θα παραμένει το Πεδίον του Αρεως, κατά τη διάρκεια της νύχτας, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες για την πλήρη περίφραξή του και την τοποθέτηση πυλών και στις οκτώ εισόδους του. Αυτό είναι ένα από τα σχέδια της περιφέρειας Αττικής προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα στο πάρκο και να αντιμετωπιστούν τα αυξανόμενα κρούσματα εγκληματικότητας.
Το Πεδίον του Άρεως έχει έκταση που φθάνει τα 277 στρέμματα, δηλαδή σχεδόν τριπλάσια, σε
σχέση με τον Εθνικό Κήπο, ο οποίος κλείνει ανέκαθεν τα βράδια.
Η διαμόρφωσή του, όμως, όπως εξελίχθηκε από την εποχή που ήταν ακόμη χώρος ασκήσεων για τους σπουδαστές της Σχολής Ευελπίδων δεν επέτρεπε κλειστή περίφραξη, καθώς το χώρο διατρέχουν μεγάλα «βουλεβάρτα».
Η διακοπή λειτουργίας των χώρων αναψυχής, τα έργα ανάπλασης που ξεκίνησαν το 2008, χωρίς ακόμη η εργολαβία των σχεδόν 10 εκατ. ευρώ να έχει ολοκληρωθεί και η οικονομική-κοινωνική κρίση, ήρθαν να αλλάξουν εντελώς την εικόνα ενός πολύτιμου δημόσιου χώρου από τους λιγοστούς που έχουν μείνει στην Αθήνα.
Οπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», την περασμένη εβδομάδα, η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων και την ΕΛ.ΑΣ., πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες επιχειρήσεις «αποξήλωσης αυθαίρετων κατασκευών και απομάκρυνσης περιθωριακών στοιχείων».
Πρόκειται για αστέγους, μετανάστες και χρήστες ναρκωτικών οι οποίοι, ελλείψει άλλων υποδομών, βρίσκουν καταφύγιο σε πρόχειρες κατασκευές.
Σύμφωνα με στελέχη της Περιφέρειας, η ύπαρξη τέτοιων ομάδων οδηγεί σε προσέλκυση και κακοποιών στοιχείων, με αποτέλεσμα η διέλευση ενός περαστικού τα βράδια να καθίσταται προβληματική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.