ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Στη Μαραθούπολη 35 Σουηδοί γκόλφερ

Στη Μαραθούπολη βρίσκονται αυτή την εποχή 35 Σουηδοί φίλοι του γκολφ που απολαμβάνουν το αγαπημένο τους άθλημα στα γήπεδα της Costa Navarino. Το βράδυ της Παρασκευής μάλιστα τους περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς οργανώθηκε βραδιά γευσιγνωσίας και προσφοράς τοπικών προϊόντων, από τα οποία έμειναν ενθουσιασμένοι.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο "Αρτίνα" όπου τους καλωσόρισε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Τριφυλίας
Κώστας Αγγελόπουλος σημειώνοντας ότι για την περιοχή ανοίγουν νέες προοπτικές για αυτό και όλοι οφείλουν να γίνουν καλύτεροι. Είπε πως σημαντικό είναι ότι η περιοχή λόγω των κλιματολογικών συνθηκών μπορεί να προσφερθεί για τουρισμό όλο το χρόνο, ενώ υπογράμμισε πως με τα γήπεδα γκολφ έχει επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος. Στάθηκε στο θέμα της φιλοξενίας τονίζοντας ότι πάντα είναι ζεστή αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν για να προωθηθούν τα τοπικά προϊόντα.
Από την πλευρά του Δήμου Τριφυλίας ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Ευστάθιος Ανδρινόπουλος τους καλωσόρισε στην περιοχή, μίλησε για τις ομορφιές της και αναφέρθηκε στα τοπικά προϊόντα, κυρίως το λάδι και το κρασί, εξηγώντας τη διαδικασία παραγωγής τους και υποσχόμενος ότι τις επόμενες μέρες θα τους ξεναγήσει σ' ένα ελαιοτριβείο.
Να σημειώσουμε ότι στους Σουηδούς προσφέρθηκε λάδι από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ελαιώνας», ενώ ο πρόεδρός του Νίκος Αθανασόπουλος τους εξήγησε την όλη διαδικασία παραγωγής του λαδιού μέσα από την ολοκληρωμένη διαχείριση και την πιστοποίηση που γίνεται. Ακόμη τους προσφέρθηκε κρασί από το "Νέστορα". Οι Σουηδοί που έμειναν κατενθουσιασμένοι, είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα προϊόντα αυτά με καψαλιστό ψωμί, τυρί φέτα, ντομάτες και ελιές, όλα από την περιοχή, όπως και αλάτι από την Πρώτη. 

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/ekdiloseis/item/30797-souidoi-golfer

Δεν υπάρχουν σχόλια: