ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Αντίστροφη μέτρηση για τη... μετακόμιση αυθαιρέτων

Τις 29.513 έχουν φτάσει οι αιτήσεις για την υπαγωγή των αυθαιρέτων στις διατάξεις του νέου νόμου προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της εξαίρεσής τους από την κατεδάφιση, είτε οριστική είτε για 30 χρόνια για τα αυθαίρετα που δεν έχουν οικοδομική άδεια.
Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο αναμένεται - σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος - να έχει ολοκληρωθεί η δοκιμή, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος που διαχειρίζεται το ΤΕΕ, της διαδικασίας μεταφοράς στον νέο νόμο των στοιχείων που προκύπτουν από τις 385.659 δηλώσεις που είχαν υποβληθεί στο πλαίσιο του προηγούμενου νόμου.
Ωστόσο, γι' αυτή την περίπτωση οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση προκειμένου να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου. Διευκρινίζεται ότι μετά την απόφαση-βόμβα της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) περί αντισυνταγματικότητας του προηγούμενου νόμου (4014/2011) που προέβλεπε τριακονταετή τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς, η υπαγωγή στον νέο νόμο είναι πλέον μονόδρομος για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.
Στο μεταξύ, από το υπουργείο Περιβάλλοντος εκδόθηκε διευκρινιστική εγκύκλιος προς τις Υπηρεσίες Δόμησης προκειμένου να αποσαφηνιστούν όλες οι λεπτομέρειες και να μην υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες από υπηρεσία σε υπηρεσία.
Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθαρίζεται ότι σε περίπτωση που μετά τη μεταφορά των στοιχείων στον νέο νόμο Καλαφάτη το πρόστιμο που υπολογίζεται είναι μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό που προβλεπόταν από τον προηγούμενο νόμο, δεν καταβάλλεται το επιπλέον ποσό και εκδίδεται πράξη βεβαίωσης σύμφωνα με το ποσό που έχει υπολογιστεί και καταβληθεί.
Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται υπουργική απόφαση με την οποία θα καθοριστούν οι διαδικασίες για την επιστροφή προστίμων, όταν το πρόστιμο που υπολογίζεται με τον νέο νόμο είναι μικρότερο του ποσού που έχει καταβληθεί για την ολοκληρωμένη πράξη υπαγωγής.

Ενημέρωση και για μερεμέτια. Οσοι ιδιοκτήτες ακινήτων σχεδιάζουν να προβούν σε εργασίες μικρής κλίμακας όπως είναι για παράδειγμα η αλλαγή της διαρρύθμισης του σπιτιού, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν εξασφαλίσει έγκριση από τις Υπηρεσίες Δόμησης. Η έγκριση χορηγείται μέσα σε δύο ημέρες, εκδίδεται ύστερα από αίτηση του ιδιοκτήτη και συνοδεύεται από τεχνική αίτηση μηχανικού.
Ετσι, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Καλαφάτη, έγκριση για εργασίες μικρής κλίμακας μεταξύ των άλλων απαιτείται για: εγκαταστάσεις προσωρινών κατασκευών, γεωτρήσεις, κοπή δένδρων μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια, τοποθετήσεις εργοταξιακών οικίσκων, αντικατάσταση υαλοπετασμάτων και επένδυση όψεων, κατασκευή πέργκολας, τοποθέτηση κεραιών, τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης ή παθητικών ηλιακών συστημάτων, κατασκευή εστιών, φούρνων και τζακιών, αλλά και για την αντικατάσταση στέγης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: