ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Γαργαλιάνοι: Βραβείο «Αριστέα Μπουγάτσου» στον πρωτεύσαντα στις πανελλαδικές εξετάσεις

Οι φίλοι της δημοσιογράφου Αριστέας Μπουγάτσου προκήρυξαν στη μνήμη της βραβεία αριστείας για 6 έτη, με αρχή το σχολικό έτος 2012-2013. 

Με τα βραβεία αυτά (1 ανά έτος) επιβραβεύεται ο μαθητής/μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Γαργαλιάνων που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο γενικό βαθμό πρόσβασης για την εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση -ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που παρακολούθησε- όπως αυτός καταγράφεται στα αποτελέσματα των εξετάσεων πανελλαδικού επιπέδου. Το βραβείο αριστείας αποσκοπεί στην
οικονομική στήριξη του βραβευόμενου για την αντιμετώπιση μέρους των δαπανών των σπουδών και συνίσταται στην καταβολή: α) Χρηματικού ποσού 2.500 ευρώ εφάπαξ. β) Τιμητικού διπλώματος.
Οι υποψήφιοι/ες για το βραβείο αριστείας «Αριστέα Μπουγάτσου» πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις: Να έχουν επιτύχει με εισαγωγικές εξετάσεις (πανελλαδικές) σε σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Να είναι απόφοιτοι του Γενικού Λυκείου Γαργαλιάνων κατά το σχολικό έτος 2012-2013. Να έχουν συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο γενικό βαθμό πρόσβασης ανάμεσα σε όλους τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου Γαργαλιάνων. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, το βραβείο θα μοιράζεται ισόποσα.
Ο μαθητής ή η μαθήτρια που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο γενικό βαθμό πρόσβασης θα πρέπει να υποβάλει τα παρακάτω δικαιολογητικά: Θεωρημένο αντίγραφο απολυτηρίου Λυκείου Γαργαλιάνων. Βεβαίωση από το Λύκειο Γαργαλιάνων, όπου θα αναφέρεται ο γενικός βαθμός πρόσβασης που συγκέντρωσε ο υποψήφιος στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Η δημοσιογράφος Αριστέα Μπουγάτσου γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου του 1964, μεγάλωσε στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας και σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ. Ως δημοσιογράφος άρχισε να εργάζεται στην εφημερίδα  «Επενδυτής». Για πολλά χρόνια εργάστηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» και ήταν στέλεχος του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ. Ακολούθως εργάστηκε στην «Ελευθεροτυπία» και υπήρξε η «ψυχή» της επανέκδοσής της στις αρχές του 2013. Η Αριστέα έχει γίνει γνωστή για τις μεγάλες αποκαλυπτικές δημοσιογραφικές επιτυχίες της και τον ακέραιο, ασυμβίβαστο και χαλύβδινο χαρακτήρα της. Τίμησε τη δημοσιογραφία με την ανιδιοτελή, εμπεριστατωμένη και σε βάθος αναζήτηση και τεκμηρίωση της αλήθειας για δεκάδες σημαντικά θέματα της σύγχρονης πολιτικής ζωής. Διατήρησε την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία της και τη μαχητικότητά της μέχρι τέλους. Για όλα τα χρόνια της δημοσιογραφικής δουλειάς της αφιερώθηκε στην ερευνητική και αποκαλυπτική δημοσιογραφία, με πηγές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, για την ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης.
Η Αριστέα "έφυγε" το απόγευμα του Σαββάτου της 9ης Φεβρουαρίου 2013 έχοντας δώσει για μεγάλο διάστημα μια μεγάλη μάχη ζωής παλικαρίσια και θαρρετά, όπως άλλωστε πάντα συνήθιζε, αφήνοντας τη δική της σημαντική παρακαταθήκη στην ελληνική δημοσιογραφία.Ευγενική, δυναμική, αγαπητή και άψογη, διακρίθηκε για το ήθος, τη συνέπεια και την ευσυνειδησία της. Στη σύντομη ζωή της άφησε τις καλύτερες αναμνήσεις σε όλους όσοι τη γνώρισαν. Είχε πολλά προσόντα και μεγάλες προοπτικές. Η μοίρα, όμως, φαίνεται, είχε άλλα σχέδια. Επαιξε ένα άσχημο παιχνίδι και στέρησε τη δημοσιογράφο από την εφημερίδα της και τους συναδέλφους της, την καλή φίλη από τους φίλους της.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/29011-mpougatsou-gargalianoi

Δεν υπάρχουν σχόλια: