ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Η πραγματικότητα που ζουν οι Μεσσήνιοι

Γράφτηκε από τον 

Μας επιβεβαιώνει ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης. Αρχισε τις επισκέψεις στη Μεσσηνία το τελευταίο διάστημα, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014, για να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα και να διαφημίσει κάθε έργο που εντάσσεται, μικρό ή μεγάλο και παίρνει το δρόμο της υλοποίησης.
Δεν αμφισβητούμε το έργο του, όπως μας κατηγορεί, γιατί μέχρι τώρα  δεν υπάρχει. Δεν κάνουμε στείρα αντιπολίτευση, γιατί βλέπουμε και λέμε την πραγματικότητα, μακριά από επικοινωνιακές κορώνες και διάθεση λιβανίσματος.
Η πραγματικότητα είναι ότι η αιρετή Περιφέρεια με επικεφαλής τον κ. Τατούλη δεν έχει παραδώσει

από το ΕΣΠΑ ούτε ένα μέτρο καινούργιου δρόμου στη Μεσσηνία. Οχι αποκατάστασης της ζημιάς, όπως έγινε με την είσοδο της Κορώνης. Και αυτό το έκανε, γιατί το βρήκε με καλή μελετητική ωριμότητα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το υλοποίησε. Απλά είναι τα πράγματα. Οπως δε βρήκε με καλή μελετητική ωριμότητα άλλα έργα από τη Ν.Α.
Από την 1η Ιουλίου του 2011 που ανέλαβε το ΕΣΠΑ η Περιφέρεια, δεν επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κανένα έργο της Μεσσηνίας. Το αποτέλεσμα, οι πράξεις, αυτό δείχνουν. Ενα έργο ήταν σε εξέλιξη, ο δρόμος Ρωμανού - Γαργαλιάνοι, όντως με προβλήματα - καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις, κι έσπευσε να διαλύσει την εργολαβία, αντί να πιέσει να εκδικαστούν οι απαλλοτριώσεις χωρίς άλλη καθυστέρηση.
Το Τζάνε - Καλαμάκι με την παράκαμψη Πεταλιδίου στο δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη, η Περιφέρεια το δημοπράτησε με καθυστέρηση. Κι ενώ υπήρχαν οι διενέξεις με τους εργολάβους, αδιαφορούσε για τις απαλλοτριώσεις. Κι έρχεται τώρα να πει ότι αν δεν ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις, δεν υπογράφει σύμβαση με το μειοδότη, για να μην έχει στη συνέχεια διεκδικήσεις. Αλλά και για να δει αν ο προϋπολογισμός του έργου είναι σωστός ή αν με το κόστος των απαλλοτριώσεων θα εκτοξευτεί, όπως έγινε με το Ρωμανού - Γαργαλιάνοι. Τότε δε θα έπρεπε καν να δημοπρατηθεί το Τζάνε - Καλαμάκι, χωρίς απαλλοτριώσεις. Εμείς το λέγαμε, αλλά στην Περιφέρεια έκαναν πως δεν το έβλεπαν.
Αλλη υπερβολική, αλαζονική αναφορά του κ. Τατούλη για το δρόμο Σουληνάρι - Κορυφάσιο. "Εντάχθηκε με δική μας παρέμβαση στο τομεακό του υπουργείου Υποδομών. Είναι δικό μας έργο", καυχήθηκε ο περιφερειάρχης. Μπορεί να είναι το πρώτο μεγάλο οδικό έργο της Μεσσηνίας, που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται. Αλλά μόνο έργο της Περιφέρειας δεν είναι. Ξεκίνησε να το μελετάει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και αν δεν το χρηματοδοτούσε η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, η μελέτη δε θα είχε τελειώσει. Κι εντάχθηκε γιατί υπήρξε το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μετά από την πίεση του δημάρχου Πύλου - Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη. Οπως έγινε και με το νέο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Το επιβεβαιώνουν οι επιθέσεις και οι καταγγελίες στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης.
Πάμε και στο έργο της προστασίας των ακτών της Αβίας και της Μικρής Μαντίνειας. Σ’ αυτό δεν έχει καμία εμπλοκή η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Η μελέτη είναι προσπάθεια χρόνων του πρώην Δήμου Αβίας και ο Δήμος Δυτικής Μάνης έτρεξε για τις τελευταίες εγκρίσεις. Η Περιφέρεια μόνο το ενέταξε, όταν ήταν ώριμο.
Δε χρειάζονται επικοινωνιακές κορώνες και πανηγύρια για τις εντυπώσεις. Ο,τι βρίσκει ώριμο η Περιφέρεια το εντάσσει και κάποια στιγμή και έργα των Περιφερειακών Ενοτήτων που ξεκίνησαν από τις Ν.Α., επιτέλους, ωριμάζουν. Η Μεσσηνία δεν έχει ιδιαίτερη μεταχείριση. Ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 η Μεσσηνία δε θα έχει ούτε ένα μέτρο καινούργιου δρόμου από το ΕΣΠΑ. Αυτή είναι η πραγματικότητα που ζουν και αντιλαμβάνονται οι Μεσσήνιοι, χωρίς ωραιοποιήσεις και καταστροφολογία, σκοπιμότητες και επικοινωνιακά τερτίπια.


ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/stiles-sxolia/kalimera-perifereia/item/29013-messinioi
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/stiles-sxolia/kalimera-perifereia/item/29016-olipmia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.