ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Δημοπρατούνται σκελετοί δεινοσαύρων στις ΗΠΑ

Σε δημοπρασία θα τεθούν δύο σκελετοί δεινοσαύρων, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια πάλης πριν από 68 εκατ. χρόνια.
Ειδικοί του οίκου δημοπρασιών «Bonhams» εκτιμούν πως η τιμή πώλησής τους θα φθάσει τα 6 εκατ. βρετανικές λίρες, καθώς αποτελούν «σπάνια κομμάτια για τους συλλέκτες αφού διατηρούνται σε άριστη κατάσταση». Πρόκειται για ένα τρικεράτοψ κι έναν τυραννόσαυρο, δύο άσπονδους εχθρούς οι οποίοι μοιράζονταν τα εδάφη στη Β. Αμερική και πολύ συχνά έρχονταν αντιμέτωποι σ’ ένα «παιχνίδι ζωής ή θανάτου».

Σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής «Dailymail», έχοντας τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους πάλης, οι δύο δεινόσαυροι φαίνεται
να έπεσαν ανήμποροι κάτω στο έδαφος και να παρέμειναν εκεί μέχρι τελικά να ξεψυχήσουν. Στη συνέχεια είναι πιθανό να καταπλακώθηκαν από τόνους χώματος και λάσπης ύστερα από μεγάλη σεισμική δόνηση ή ισχυρή έκρηξη ηφαιστείου. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν να αποτελούν πλέον μερικά από τα πιο καλοδιατηρημένα και πληρέστερα απολιθώματα της εποχής των δεινοσαύρων.
Οι δύο σκελετοί εντοπίστηκαν τυχαία το 2006 από τον ιδιοκτήτη ενός ράντσου στη Μοντάνα των ΗΠΑ. Η δημοπρασία είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις 19 Νοεμβρίου. Το 1997 ο σκελετός ενός T rex πωλήθηκε έναντι 5,4 εκατ. βρετανικών λιρών και ήδη τα πρώτα στοιχήματα για τη επίτευξη ενός νέου ρεκόρ δίνουν και παίρνουν.


ΑΠΟ http://www.moriasnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: