Σε πλήρη εξέλιξη είναι από την Παρασκευή το μεγάλο «κύμα» εξόδου των αδειούχων του Αυγούστου, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί την επόμενη εβδομάδα, ενόψει της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου.
Από το πρωί της Παρασκευής, οι ταξιδιώτες του καλοκαιριού εγκαταλείπουν σταδιακά την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα αστικά κέντρα, με αυτοκίνητα, αεροπλάνα, λεωφορεία, τρένα και καράβια, με τον καιρό να είναι καλός. Ωστόσο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα κατά τις απογευματινές ώρες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν
σποραδικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν βόρειοι μέχρι 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια. 

«Βουλιάζουν» τα λιμάνια

Αυξημένη είναι από χθες η κίνηση στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 23 δρομολόγια, από της Ραφήνας 13 και από το Λαύριο 5. Για την Κυριακή από τον Πειραιά θα αναχωρήσουν 22 πλοία, από τη Ραφήνα 16 και από το Λαύριο 6. Η προαναγγελία των αναχωρήσεων και των αφίξεων των πλοίων όλο το 24ωρο, από τα λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου και της Ραφήνας γίνεται από το τηλέφωνο, στον αριθμό 14944 του ΟΤΕ και στο 14541 του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
Από την πλευρά του, το Λιμενικό Σώμα θα βρίσκεται σε επιφυλακή καθ' όλη τη διάρκεια της εξόδου, προκειμένου να διευκολύνει τους εκδρομείς. Παράλληλα, συμβουλεύει όσους πρόκειται να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο να φτάνουν στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου μιάμιση ώρα νωρίτερα, λόγω της αυξημένης κίνησης στους περιμετρικούς δρόμους των λιμανιών.

Αυξημένη η κίνηση σε σταθμούς λεωφορείων και τρένων- Επιπλέον δρομολόγια

Από σήμερα και για ολόκληρη την εβδομάδα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα ενισχύει καθημερινά τις αμαξοστοιχίες με επιπλέον βαγόνια, ώστε να εξυπηρετηθεί καλύτερα το επιβατικό κοινό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η κίνηση αυτή την εβδομάδα θα είναι αυξημένη σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο, αλλά και συγκριτικά με πέρυσι τόσο σε κρατήσεις όσο και σε πληρότητα. Τη μεγαλύτερη κίνηση παρουσιάζει ο άξονας Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Αλεξανδρούπολη, καθώς και οι αμαξοστοιχίες 600 και 601 που εξυπηρετούν τον άξονα Αθήνα- Αλεξανδρούπολη και Αλεξανδρούπολη- Αθήνα, αντίστοιχα. Αύξηση παρατηρείται και στις υπόλοιπες υπηρεσίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως αυτήν του «τραινοταξί», που εφαρμόζεται από τον περασμένο Απρίλιο, πιλοτικά στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Η κίνηση στους σταθμούς των ΚΤΕΛ είναι και αυτή αυξημένη, καθώς η μετακίνηση με τα υπεραστικά λεωφορεία είναι πιο οικονομική.  Τα κατά τόπους ΚΤΕΛ, ανάλογα με τη ζήτηση των ημερών, θα προσθέσουν δρομολόγια, έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους επιβάτες.

Επιπλέον πτήσεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Όσον αφορά στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η κίνηση κι εδώ αναμένεται να είναι μεγάλη, σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο.    Ήδη για την εβδομάδα 12 με 18 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν 11 επιπλέον πτήσεις, από και προς Παρίσι, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Άμστερνταμ και Μύκονο.

Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας

Παράλληλα, η Τροχαία θα βρίσκεται επί ποδός σε όλο το οδικό δίκτυο της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της εξόδου των αδειούχων του Δεκαπενταύγουστου, ενώ έχει αποφασιστεί και η απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών την Τετάρτη και την Πέμπτη, 14 και 15 Αυγούστου.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο ειδικότερων εντολών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ομαλής και ασφαλής οδικής κυκλοφορίας, αποφασίστηκε:
  - Αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής.
   - Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα.
   - Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους- εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
   - Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις.
   - Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κλπ).
   - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα Τροχαίας, σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
   - Παρουσία τροχονόμων στα διόδια για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
   - Ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων.
Συνεργεία της Τροχαίας θα πραγματοποιούν ελέγχους κυρίως για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κλπ, καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση.
Για την εφαρμογή των μέτρων όλη η δύναμη της Τροχαίας θα είναι σε επιφυλακή και θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό, ραντάρ, κάμερες και άλλος εξοπλισμός για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου.
Όσον αφορά στην απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών στα εθνικά δίκτυα, αυτή θα ισχύσει για το ρεύμα εξόδου την Τετάρτη 14-8-2013 από ώρα 16:00 έως 22:00 και για το ρεύμα εισόδου την Πέμπτη 15-8-2013, από ώρα 16:00 έως 23:00.
Τέλος, η Τροχαία υπενθυμίζει στους ταξιδιώτες πως η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις, τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.