ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Τα ξένα περιοδικά και εφημερίδες ψηφίζουν Μεσσηνία για τουρισμό!

Σε έντονους ρυθμούς συνεχίζεται η προβολή της Μεσσηνίας μέσα από δεκάδες διεθνή μέσα ενημέρωσης.


 Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι μόνο το τελευταίο τρίμηνο τα δημοσιεύματα σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα περισσότερων από 10 χωρών σε όλο τον κόσμο έφτασαν τα 50.  Σημείο αναφοράς των περισσότερων όπως είναι ευνόητο είναι φυσικά η Costa Navarino και ειδικότερα οι υψηλού
επιπέδου εγκαταστάσεις γκολφ που λειτουργούν σε αυτήν.
 Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πολλά από τα αφιερώματα στη Μεσσηνία φιλοξενούνται σε έντυπα που απευθύνονται στους ανά τον κόσμο εκατοντάδες χιλιάδες παίκτες γκολφ.
 "Δέκα μυστικά για να αποκομίσετε τα μέγιστα από τις διακοπές σας με γκολφ" δημοσίευσε το cnn.com συμπεριλαμβάνοντας την Costa Navarino στις κορυφαίες εγκαταστάσεις για γκολφ παγκοσμίως.
 Με τίτλο "Ποιο στυλ μήνα του μέλιτος σας αντιπροσωπεύει; " το βρετανικό περιοδικό "Wedding" προτείνει τη Μεσσηνία και την Costa Navarino ως έναν ιδανικό προορισμό για νεόνυμφους, ενώ το ρωσικό καταδυτικό περιοδικό "Ιn Vertum" χαρακτηρίζει την περιοχή της Πυλίας ως ιδανικό μέρος για τους λάτρεις των καταδύσεων.


 Επιπροσθέτως η βρετανική εφημερίδα "Sunday Times" έχει στο πρόσφατο παρελθόν επανειλημμένως προβάλει τη Μεσσηνία με αφορμή τα γυρίσματα και την πρεμιέρα της ταινίας "Πριν τα μεσάνυχτα" με τον Ιθαν Χοκ, ενώ ανάλογες αναφορές υπάρχουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γερμανία και την εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Rhein-Main-Zeitung".
 
"Από την πολυτέλεια για να προστατεύσετε το περιβάλλον" σημειώνουν οι αυστριακές ιστοσελίδες  Insiderei.com (Austrian luxury travel site) και Wirtschaftsblatt.at αναφερόμενες στις περιβαλλοντικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα μέσα στην Costa Navarino.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν αναμφισβήτητα και οι αναφορές του "Celebrated Living", περιοδικού που διανέμεται σε επιβάτες των πτήσεων της American Airlines, αλλά και του περιοδικού "Εn Route" που απευθύνεται στους επιβάτες της Air Canada.

  Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, Καναδάς, Σιγκαπούρη, Νότια Αφρική, είναι ορισμένες από τις χώρες στις οποίες εκατομμύρια αναγνώστες και χρήστες του Διαδικτύου είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν τη Μεσσηνία μέσα από εκτενείς κατά περίπτωση αναφορές σε έντυπα ευρείας κυκλοφορίας και άλλα μέσα ενημέρωσης μεγάλης εμβέλειας.
 Μεγάλο μέρος πάντως των διεθνών αφιερωμάτων στη Μεσσηνία προέρχονται από τη Σκανδιναβία, με την οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μία ιδιαίτερη σχέση στον τομέα του τουρισμού. 
Οι πτήσεις (τακτικές και τσάρτερ) που έχουν δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια από Σουηδία και Νορβηγία, το δημοφιλέστατο τηλεπαιχνίδι "Mästarnas mästare" ("Ο πρωταθλητής των πρωταθλητών") που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Μεσσηνία και κάθε επεισόδιό του είχε πάνω από 2 εκατ. τηλεθεατές, αλλά και οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες έχουν ουσιαστικά ανοίξει μεγάλες πόρτες στην σκανδιναβική αγορά.
 Ως "έναν ανεξερεύνητο παράδεισο" χαρακτηρίζει τη Μεσσηνία το πολυτελές σουηδικό περιοδικό "Safari", ενώ το ταξιδιωτικό περιοδικό "Vagabond" με 180.000 αναγνώστες ανά τεύχος παρουσιάζει την Καλαμάτα με τίτλο "Μεταξύ ουρανού και θάλασσας" μέσω ενός οδοιπορικού στη διαδικασία της ελαιοσυγκομιδής. "Κορώνα στο κόσμημα" χαρακτηρίζει την Costa Navarino το περιοδικό "Res", το οποίο το συμπεριλαμβάνει στα 5 πιο πολυτελή ξενοδοχεία παγκοσμίως.
 Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ πάντως αναδημοσιεύθηκε και στην free press εφημερίδα "Metro" που έχει πάνω από 300.000 αναγνώστες καθημερινά.
 Αξιόλογα αφιερώματα επιπλέον έχουν δημοσιεύσει το πολυτελές περιοδικό “Lifestyle”, οι εφημερίδες "Αftonbladet" και "Expressen", το περιοδικό "Golf Digest", ενώ το "Μcnytt" έχει πραγματοποιήσει οδοιπορικό με μηχανές μεγάλου κυβισμού στην Ελλάδα, το οποίο καταλήγει με διθυραμβικά σχόλια στη Μεσσηνία.

 Δ. Κ reporter.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: