ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Σύλλογος Απανταχού Κατσιμπαλέων: Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΤΣΙΜΠΑΛΑΙΩΝ

Στις 06 Ιουλίου 2013 το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Απανταχού Κατσιμπαλαίων, πραγματοποίησε επαναληπτικές αρχαιρεσίες μετά την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Συλλόγου.

 Από τη διαδικασία προέκυψε η εξής σύνθεση:
ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΑ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΤΑΜΙΑΣ
ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΕΦΟΡΟΣ
ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, ΜΕΛΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΜΕΛΟΣ

Με πνεύμα συνεργασίας και υπευθυνότητας, απέναντι στην εμπιστοσύνη των μελών και συγχωριανών μας, αναλαμβάνουμε την ευθύνη της διοίκησης του Συλλόγου των Απανταχού Κατσιμπαλαίων που μετρά 21 χρόνια ζωής.

Η δράση που επέδειξε όλο αυτό το διάστημα, οι πρωτοβουλίες που πήρε για την προώθηση των συμφερόντων του χωριού και η ορθή διαχείριση που υπήρξε από όλες τις παρελθούσες διοικήσεις, καθιστά την αποστολή μας σημαντική.

Με γνώμονα τον εθελοντισμό και την αγάπη για το Κατσίμπαλι, έχοντας αρωγούς τα μέλη μας και εμπνεόμενοι από τους συγχωριανούς μας, που ίδρυσαν και υπηρέτησαν το Σύλλογο όλα αυτά τα χρόνια, θα συνεχίσουμε την καλή προσπάθεια.

Στην πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφασίστηκαν σειρά καλοκαιρινών εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν στο χωριό μας, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Με εκτίμηση

Διοικητικό Συμβούλιο
Συλλόγου Απανταχού Κατσιμπαλαίων    

ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: