ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Τσεκάπ για τα εκτός σχεδίου

Ένα νέο έντυπο Ε9, το οποίο θα απαιτεί λεπτομερή καταγραφή των στοιχείων για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης, θα κληθούν να δηλώσουν πιθανότατα μέχρι το τέλος Αυγούστου εκατομμύρια φορολογούμενοι.
Η δήλωση στοιχείων ακινήτων θα υποβληθεί υποχρεωτικά ηλεκτρονικά και με βάση τα στοιχεία που θα αναγράψουν οι φορολογούμενοι θα καθοριστεί και ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα επιβληθεί το 2014.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ εφημερίδας, η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών που θα δοθεί στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση προβλέπει για εκτός σχεδίου εκτάσεις γης να ισχύει ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντεχνιών.
Η κλίμακα θα ξεκινά από 1ή 1,5 ευρώ ανά στρέμμα. Ο πολύ χαμηλός αυτός συντελεστής θα ισχύει
για τις ορεινές εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Στις πρόσθετες πληροφορίες που θα κληθεί να δηλώσει κάθε φορολογούμενος περιλαμβάνονται και το εάν η εδαφική έκταση είναι:
Καλλιεργήσιμη η μη καλλιεργήσιμη
Αρδευόμενη ή μη αρδευομένη
Παραθαλάσσια ή μη
Κοντά σε εθνική ή επαρχιακή οδό
Μονοετής ή πολυετή καλλιέργεια
Πεδινή, ορεινή ή ημιορεινή

Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/317458/tsekap-gia-ta-ektos-shedioy#ixzz2WN0313XF

Δεν υπάρχουν σχόλια: