ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Ηλίαση: ποια τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται;

Στην περίπτωση της ηλίασης, ο οργανισμός αδυνατεί να ρυθμίσει τη θερμότητά του, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να προκαλείται υψηλή θερμοκρασία σώματος και πυρετός.

Στην ουσία, .,.....

δηλαδή, πρόκειται για τον πιο κοινό τύπο θερμοπληξίας, ο οποίος συμβαίνει εξαιτίας ενός συνδυασμού αφυδάτωσης και υπερθέρμανσης του σώματος.

Γιατί συμβαίνει η ηλίαση;

Το σώμα για να δροσιστεί εκκρίνει ιδρώτα. Ανάλογα με την υγρασία του αέρα, ο ιδρώτας στο δέρμα

σας μπορεί να εξατμίζεται πιο γρήγορα ή πιο αργά. Όσο πιο γρήγορα εξατμίζεται ο ιδρώτας, τόσο πιο γρήγορα δροσίζεται το σώμα, ρυθμίζοντας στην ουσία την αρμονική και σωστή θερμοκρασία του.

Όμως, αν ο αέρας είναι πολύ υγρός (όπως για παράδειγμα στις τροπικές περιοχές), ο ιδρώτας θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο για να εξατμιστεί, επομένως, δεν είναι σε θέση να κρυώσει γρήγορα το σώμα.

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα;

Τα συνήθη συμπτώματα της ηλίασης είναι το ζεστό και ξηρό δέρμα, η ταχυκαρδία, τα προβλήματα εφίδρωσης, η γρήγορη αναπνοή, η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, οι μυϊκές κράμπες, ο πονοκέφαλος, η ναυτία, η σύγχυση και η ζάλη.

Τα συμπτώματα, ωστόσο, τείνουν να χειροτερεύουν όσο εκτίθεστε στο ηλιακό φως και τη θερμότητα. Εάν μάλιστα, δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, ενδέχεται να υπάρξει σημαντικός κίνδυνος για την υγεία σας, καθώς η ηλίαση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της συνείδησης, πυρετό και βλάβες στα ζωτικά όργανα.

Αναλυτικότερα, τα συμπτώματα της ηλίασης, περιλαμβάνουν:

• υψηλή θερμοκρασία του σώματος – μια θερμοκρασία 40°C και πάνω, είναι συχνά ένα σημαντικό σημάδι της θερμοπληξίας, αν και η ηλίαση μπορεί να διαγνωστεί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και μερικοί άνθρωποι μπορούν να φτάσουν αυτές τις θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, χωρίς να αναπτύξουν θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία

• έντονη εφίδρωση, που ξαφνικά σταματά

• ζάλη

• υπερβολική κούραση

• αίσθημα αδιαθεσίας (ναυτία)

• έμετος

• ταχυκαρδία

• διανοητική σύγχυση

• πιο σπάνια ούρηση, που συνοδεύεται από πολύ πιο σκούρα ούρα από το συνηθισμένο.

Σε ακραίες καταστάσεις, η ηλίαση, μπορεί να επηρεάσει επίσης το νευρικό σύστημα, το οποίο ενδεχομένως να προκαλέσει με τη σειρά του άλλα συμπτώματα όπως:

• διανοητική σύγχυση

• έλλειψη συντονισμού

• επιληπτικές κρίσεις (σπασμοί)

• νευρικότητα ή άγχος

• προβλήματα κατανόησης ή συνομιλίας

• ψευδαισθήσεις

• απώλεια συνείδησης.

Πώς αντιμετωπίζεται η ηλίαση;

Εάν αισθανθείτε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα, που προαναφέρθηκαν, όταν βρίσκεστε στο ήλιο ή σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, προσπαθήστε να απομακρυνθείτε το συντομότερο δυνατό και να μεταβείτε σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος. Η καλύτερη επιλογή θα ήταν ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο. Επίσης, πιείτε πολύ νερό, για να μπορέσετε να βοηθήσετε το σώμα σας να ενυδατωθεί προκειμένου να επαναφέρει τη σωστή θερμοκρασία του.

Να θυμάστε, ότι η ηλίαση είναι μία αρκετά σοβαρή περίπτωση, με επιπτώσεις ακόμα και στα ζωτικά σας όργανα, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να την παραμελήσετε. Μάλιστα, εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή μεταβείτε στο κοντινότερο νοσοκομείο.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Τέσσερις είναι οι βασικές ομάδες υψηλού κινδύνου στην περίπτωση της ηλίασης:

• τα παιδιά κάτω των δύο ετών

• τα υπέργηρα άτομα

• τα άτομα με προβλήματα νεφρού, καρδιάς ή κυκλοφορίας του αίματος

• και τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη και χρησιμοποιούν ινσουλίνη.

Ωστόσο, τον υψηλότερο κίνδυνο μεταξύ αυτών των ομάδων τον διατρέχουν τα παιδιά. Τα συμπτώματα εμφανίζονται πιο γρήγορα, είναι πολύ πιο έντονα και γι’ αυτό καλό θα ήταν να μην παραμένουν εκτεθειμένα στον ήλιο για πολύ ώρα. Επίσης, να χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό και να πίνετε αρκετό πόσιμο νερό, για να μπορεί το σώμα σας, αλλά ιδιαίτερα των παιδιών, να παραμένει ενυδατωμένο.


ΠΗΓΗ clickatlife.gr
ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...