ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Θεσσαλονίκη: Πινακίδες με τα χιλιόμετρα και τις θερμίδες που καίγονται με το περπάτημα σε 100 σημεία

Πόσες φορές δεν περπατήσαμε μια απόσταση και στη συνέχεια αναρωτηθήκαμε πόσα χιλιόμετρα διανύσαμε και πόσες θερμίδες κάψαμε; Απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήματα έρχεται να δώσει, μέσα από την τοποθέτηση ειδικών πινακίδων, η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει το βάδισμα και να μειωθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη.
Στο πλαίσιο αυτό, το δημοτικό συμβούλιο του κεντρικού δήμου ενέκρινε την προμήθεια και
τοποθέτηση ειδικών πινακίδων αναγραφής απόστασης βαδίσματος σε 100 επιλεγμένα, πολυσύχναστα σημεία της Θεσσαλονίκης στα οποία καταγράφεται μεγάλη διέλευση πεζών.
Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να μεταβούν από ένα σημείο της πόλης σε κάποιο άλλο με τα πόδια θα γνωρίζουν, χάρη σ' αυτές τις ειδικές πινακίδες -τόξα, πόσα χιλιόμετρα περπάτημα απαιτούνται αλλά και την ώρα που θα χρειαστεί να βαδίσουν. Επιπλέον, θα αναγράφονται οι θερμίδες που θα καταναλώνονται αν πρόκειται για ανηφορική διαδρομή, αλλά και ο χρόνος που απαιτείται για τη μετακίνηση εάν κάποιος διαθέτει ποδήλατο.
"Η πόλη πρέπει να σχεδιάζεται για τους ανθρώπους. Ο σεβασμός στους πεζούς είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για να κάνουμε τις πόλεις μας ζωντανές, ασφαλείς, βιώσιμες και υγιείς", δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος, Ανδρέας Κουράκης, προσθέτοντας: "Όταν τηρούμε την ταχύτητα του βαδίσματος των τεσσάρων έως πέντε χιλιομέτρων την ώρα, έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής".
Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2013, έχει προϋπολογισμό 55.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται κατά 70% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της πράξης "Εξοικονόμηση Ενέργειας Θεσσαλονίκης" και κατά 30% από τον δήμο Θεσσαλονίκης.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: