ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

“Ναι στα καλλυντικά χωρίς βαναυσότητα” – Δράση της The Body Shop στην Αθήνα

Μετά από 20 χρόνια εκστρατειών, η The Body Shop και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Cruelty Free International, γιόρτασαν το τέλος των πειραμάτων σε ζώα για καλλυντικούς σκοπούς στην Ευρώπη που εφαρμόσθηκε με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια μέρα ορόσημο για την ιστορία της The Body Shop καθώς δικαίωσε τους αγώνες ετών για την υπεράσπιση της Ενάντια στα Πειράματα σε Ζώα.
Η Chief Executive της Cruelty Free International, Michelle Thew με ανακοίνωση της δήλωσε ότι: “Πρόκειται πραγματικά για ένα ιστορικό γεγονός που αποτελεί το αποκορύφωμα 20 χρόνων εκστρατειών. Τώρα θα εφαρμόσουμε την
αποφασιστικότητα και το όραμά μας σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι και ο υπόλοιπος κόσμος ακολουθεί αυτό το παράδειγμα.”
Η μέρα έφτασε. Η εκστρατεία για την απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα για καλλυντικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο, θα ξεκινήσει στις 29 Απριλίου μέχρι τις 25 Μαΐου σε όλα τα καταστήματα της The Body Shop ως μέρος της παγκόσμιας εκστρατείας της Cruelty Free International για ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΒΑΝΑΥΣΟΤΗΤΑ. H Cruelty Free International, είναι μία παγκόσμια οργάνωση με στόχο τον τερματισμό της χρήσης των ζώων για τη δοκιμή καλλυντικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο.
Στο πλαίσιο της έναρξης της εκστρατείας, την Τρίτη 30 Απριλίου στις 11:00 με 14.00 διοργανώνουμε ένα event στο κατάστημα της The Body Shop στην Ερμού (Ερμού 10 & Βουλής ) για να μεταφερθεί το μήνυμα «ΝΑΙ ΣΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΒΑΝΑΥΣΟΤΗΤΑ» ενημερώνοντας πελάτες και περαστικούς και συγκεντρώνοντας υπογραφές για την παγκόσμια απαγόρευση των δοκιμών σε ζώα.
Εκατομμύρια πελάτες της The Body Shop μέσω από το δίκτυο καταστημάτων της σε 66 χώρες ανά τον κόσμο θα μπορούν να υποστηρίξουν τη μεγαλύτερη και πιο φιλόδοξη εκστρατεία που έχει οργανωθεί μέχρι σήμερα με σκοπό την παγκόσμια απαγόρευση της χρήσης ζώων σε δοκιμές καλλυντικών.
Εκτός από τη συνεργασία με περισσότερους από 275 εκατομμύρια ανθρώπους που επισκέπτονται τα καταστήματα της The Body Shop ετησίως, η Cruelty Free International θα συνδεθεί και με τους δικτυακούς τόπους της The Body Shop, που φιλοξενούν επίσης εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.
Ο Paul McGreevy, Διευθυντής Διεθνών Αξιών, Έρευνας & Ανάπτυξης της The Body Shop, δήλωσε: «Η The Body Shop πιστεύει με πάθος ότι κανένα ζώο δεν πρέπει να βλάπτεται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου λόγω των απαιτήσεων κυβερνήσεων και ρυθμιστικών αρχών. Έχουμε μακρά δέσμευση προς αυτό το σκοπό, και δυστυχώς πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό το ζήτημα έχει επιλυθεί ενώ δεν έχει. Με μεγάλη υπερηφάνεια υποστηρίζουμε την εκστρατεία της Cruelty Free International που σκοπό έχει να επιτύχει την παγκόσμια απαγόρευση των δοκιμών σε ζώα και ενθαρρύνουμε τους πάντες να υπογράψουν την αίτηση στα καταστήματά μας!»
Η Michelle Thew, Διευθύνων Σύμβουλος της Cruelty Free International, δήλωσε: «Η The Body Shop χαίρει διεθνούς φήμης για τη στάση της εναντίον των δοκιμών σε ζώα από την πρώτη μέρα λειτουργίας. Με τις προσπάθειές της όλα αυτά τα χρόνια, προπορεύεται στην ανάληψη δράσης για να δοθεί τέλος στις δοκιμές σε ζώα, και η Cruelty Free International είναι πολύ χαρούμενη που η The Body Shop υποστηρίζει την πρωτοποριακή αυτή εκστρατεία μας.»
Η αίτηση της Cruelty Free International θα διατίθεται σε όλα τα καταστήματα της The Body Shop στην Ελλάδα από τις 29/4/2013 έως τις 25/5/2013, αλλά και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.crueltyfreeinternational.org.

ΑΠΟ http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: