ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Συνεχίζεται η περιβαλλοντική καταστροφή στις «Θίνες Κυπαρισσίας»

 
Ερώτηση προ τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομικών κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, μεταξύ αυτών και της Μεσσηνίας, Θανάσης Πετράκος, με θέμα τη συνεχιζόμενη καταστροφή και καταπάτηση της περιοχής Natura στις Θίνες Κυπαρισσίας.

Όπως σημειώνουν, «με την καθοριστική ευθύνη του ΥΠΕΚΑ και την ανοχή του Δήμου Τριφυλίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, συνεχίζεται συστηματικά η καταστροφή του μοναδικού ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους οικοσυστήματος ευρωπαϊκής σημασίας στις “Θίνες Κυπαρισσίας” του Νομού Μεσσηνίας, το οποίο ανήκει στην περιοχή NATURA με κωδικό GR 2550005.

Το συγκεκριμένο οικοσύστημα έχει ανάγκη αυστηρής προστασίας λόγω της παρουσίας ενός εκτεταμένου οικοσυστήματος αμμοθινών. Παράλληλα, έχει αυξημένη οικολογική σημασία, διότι αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη περιοχή φωλεοποίησης της χελώνας caretta caretta στη Μεσόγειο.

Το σημαντικό αυτό οικοσύστημα ανέχεται η πολιτεία να καταστρέφεται, συγκαλύπτοντας τις αυθαιρεσίες και παράνομες ενέργειες του σημερινού ιδιοκτήτη και της εταιρείας του “Νέα Κότινος”.

Ο ιδιόκτητης επεκτείνει την ιδιοκτησία προς το δάσος και τις αμμοθίνες, τις οποίες και καταστρέφει οργώνοντάς τες και επιδιώκει να νομιμοποιήσει αυθαίρετη και παράνομη κατάτμηση, για να προχωρήσει σε ιδιωτική πολεοδόμηση και να κατασκευάσει 50 εξοχικές κατοικίες και, μάλιστα, χωρίς ΜΠΕ. Αν δοθεί άδεια για ιδιωτική πολεοδόμηση, αυτό θα έχει ως συνέπεια να παρεμβληθεί μια ζώνη τσιμέντου στη φυσική συνέχεια του δάσους και της παραλίας, προκαλώντας σημαντική βλάβη στο περιβάλλον».
 
ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: