ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Μόνο συνεπείς και «ενήμεροι» δανειολήπτες θα εντάσσονται στη νομοθετική ρύθμιση Πηγή: Μόνο συνεπείς και «ενήμεροι» δανειολήπτες θα εντάσσονται στη νομοθετική ρύθμιση

Λίγους θα "πιάσει" η νέα ρύθμιση για όσους χρωστούν σε τράπεζες, καθώς θα αφορά μόνο όσους έχουν στεγαστικά ενυπόθηκα δάνεια, ενώ πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια κλπ αποκλείονται.
Επίσης, αποκλείονται όσοι έχουν πάνω από τρεις δόσεις σε καθυστέρηση. Προϋπόθεση είναι να έχουν χάσει πάνω από το 30% του εισοδήματος που είχαν το 2009 και να έχουν πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ (ανά άτομο).
Η ρύθμιση αφορά μόνο συνεπείς και «ενήμερους» δανειολήπτες και όσοι δεν μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση, θα καταφύγουν και πάλι στο Νόμο Κατσέλη.
Την ίδια στιγμή, ανοιχτό παραμένει το ύψος του ανεξόφλητου υπολοίπου του δανείου, μέχρι του οποίου μπορεί να υπαχθεί κανείς στην ρύθμιση. Η ελληνική πλευρά ζητά να ισχύσει όριο έως τα
180.000 ευρώ, ενώ η τρόικα θέλει να μην ξεπερνά τα 120.000 ευρώ. Για τους υπόλοιπους, η τρόικα μοιάζει να θεωρεί πως δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν ποτέ τα σπίτια τους και τους αποκλείει από την ευκαιρία για μια νέα ρύθμιση.
Η τρόικα πίεζε μέχρι τέλους να αφήσει εκτός ρύθμισης και όσους έχουν συνολική περιουσία άνω των 300.000 ευρώ (με καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές κλπ), και όχι μόνο όσους υπερβαίνουν το όριο μόνο τα σπίτια και ακίνητα που κατέχουν.
Η ρύθμιση φαίνεται πως θα προσφέρει τελικά περίοδο χάριτος μέχρι 48 μήνες, είτε με κυμαινόμενο επιτόκιο υψηλότερο από ΕΚΤ + 1,5%, είτε αποπληρώνοντας και κεφάλαιο την περίοδο αυτή, εκτός από τόκους.

ΑΠΟ http://www.newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: