ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Φως σε μυστηριώδη φόνο του μεσαίωνα


Κατά τη διάρκεια της κατασκευής ενός τμήματος δρόμου στη Βόρεια Ιρλανδία,οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το σώμα μιας γυναίκας, που εκτιμάται ότι αποτελεί τη λύση ενός μυστηριώδη φόνου.
Ο σκελετός εκτιμάται ότι είναι θαμμένος στην περιοχή για 600 χρόνια.
Από την αρχή της ανασκαφής στην περιοχή, ανακαλύφθηκε ένας μεσαιωνικός οικισμός, ο οποίος ήταν θαμμένος για πολλά χρόνια.
Τους τελευταίους 10 μήνες έχουν ανακαλυφθεί περίπου 4.000 αντικείμενα από την μεσαιωνική εποχή, γεγόνος που προσδίδει στην περιοχή ιδιαίτερη
αρχαιολογική σημασία, ενώ δεν αποκλείεται να διατηρηθεί η περιοχή ώστε να είναι κάποια στιγμή επισκέψιμη για το κοινό.
Το σώμα της γυναίκας, η οποία πιστεύεται ότι έχασε τη ζωή της τον 15ο ή 16ο αιώνα, αποκαλύπτει ότι πρόκειται για μια νεαρή σε ηλικία κοπέλα.
Μάλιστα το γεγονός ότι δεν ήταν θαμμένη με τον παραδοσιακό τρόπο και ότι στην περιοχή δεν υπήρξε ποτέ κάποιο νεκροταφείο, οδήγησε τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι πρόκεται για κάποια ύποπτη υπόθεση.
Αναμένεται λοιπόν να βρουν οι αρχαιολόγοι την απάντηση για την μυστήρια προέλευση του πτώματος.
Ωστόσο περισσότερα από 2.000 άτομα επισκέφτηκαν τον χώρο της ανασκαφής σε τρεις δημόσιες παρουσιάσεις.
Στα ευρήματα της ανασκαφής, τα οποία είναι πολύ καλά διατηρημένα, βρίσκονται ένα ξύλινο παιδικό παιχνίδι σε σχήμα βάρκας,ένα χρυσό δαχτυλίδι,σκαλισμένες κούπες,δερμάτινα υποδήματα και ένα φόρεμα διακοσμημένο με μικρές χρυσές καρφίτσες. Τα αντικείμενα αυτά χρονολογούνται γύρω στο 670 μ.Χ, ενώ εκτιμάται ότι οι τελευταίοι κάτοικοι της περιοχής την εγκατέλειψαν τον 17ο αιώνα.
Ο επικεφαλής της ανασκαφής δρ. Nora Bermingham είπε ότι "πρόκειται για τρομερές αρχαιολογικές ανακαλύψεις, στο μέλλον θα είναι εφικτή η ακριβής εκτίμηση τους"
Πηγή:dailymail

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Σωκράτης Πολυχρονόπουλος μαζί με τη σύζυγο του Ελένη Πολυχρονοπούλου το γένος