ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Διήμερο αφιέρωμα στην τέχνη του δρόμου στην Κυπαρισσία

Ενα διήμερο αφιέρωμα για την  Τέχνη  του Δρόμου ή πιο απλά το γνωστό σε όλους μας γκράφιτι, διοργάνωσε το  Εναλλακτικό Πολιτιστικό  Εργαστήρι Τριφυλίας το Σαββατοκύριακο. Το Σάββατο το απόγευμα προβάλλοντας το ντοκιμαντέρ Exit Through The Gift Shop του Bansky , του  πιο γνωστού καλλιτέχνη στο χώρο αυτό και προσκαλώντας τον Skitsofrenis να μιλήσει για την τέχνη του δρόμου  και να δημιουργήσει το έργο του στο χώρο του ΤΕΕ Κυπαρισσίας την Κυριακή το πρωί.
 
Για την εκδήλωση αυτή αλλά και γενικότερα για το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι η εκπρόσωπός του Χριστίνα Στριμπάκου σημείωσε: "Με αφορμή αυτό το αφιέρωμα  θα θέλαμε να εξηγήσουμε για άλλη μια φορά τι είναι το Εναλλακτικό Πολιτιστικό  Εργαστήρι Τριφυλίας.   Το Εργαστήρι είναι μια μη κερδοσκοπική Ένωση φυσικών προσώπων . Σκοπός μας είναι η ανιδιοτελής και μη κερδοσκοπική ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών, τόσο στο καλλιτεχνικό όσο και στο ευρύτερο εκπαιδευτικό πεδίο. Θέλουμε  δηλαδή  να πετύχουμε την δημιουργία ενός πολιτιστικού εργαστηρίου δεύτερης ευκαιρίας για όσους επιθυμούν να καλλιεργήσουν ή να διευρύνουν κάποια γνωστικά πεδία. Βασική επιδίωξη του εγχειρήματος μας  είναι να απευθυνθεί σε παιδιά κοινωνικών μειονοτήτων και σε άτομα κάθε ηλικίας κοινωνικά ή οικονομικά αποκλεισμένα από κάποια μορφή ή κάποιο είδος γνώσης. Και μπορούμε να πούμε ότι για πρώτη χρόνια τα καταφέραμε μια χαρά αφού  ακόμα και σήμερα σε αίθουσες του Γυμνασίου Κυπαρισσίας γίνονται δωρεάν μαθήματα ζωγραφικής, μουσικής, ελληνικών, αγγλικών κα
Επίσης  έμμεσος στόχος μας είναι η εισαγωγή στο λεξιλόγιο της οργανωμένης κοινωνικής συνύπαρξης , των εννοιών της άμεσης δημοκρατίας , της συναίνεσης και της αλληλεγγύης. Η διάθεσή μας εμπνέεται από την αξία της ελεύθερης διαδραστικής γνώσης και η  δύναμή μας αντλείται από τη διαπίστωση ότι η πλουραλιστική και αυτόνομη σκέψη περιφρουρεί την αξιοπρέπεια του σκεπτόμενου ανθρώπου.
Αφορμή είναι το όνειρο για μια πολύχρωμη και πολυφωνική κοινωνία.
 Διαλέξαμε σαν πρώτη μας πολιτιστική δράση το Γκράφιτι γιατί είναι πιο αυθόρμητη και αντισυμβατική μορφή τέχνης που εξάπτει το ενδιαφέρον των νέων. Δεδομένου ότι μέσω του Γκράφιτι οι νέοι έχουν την ευκαιρία να δείξουν την κοινωνική τους ευαισθησία, να πλήξουν την πολιτική απάθεια, να σπάσουν το τζάμι της αποξένωσης, να διασκεδάσουν. .. Και ασφαλώς να κάνουν τέχνη!
 Σίγουρα είναι αρκετά «τολμηρό» σε μια μικρή επαρχία να επιλέγεις να παρουσιάσεις  την πιο αμφιλεγόμενη μορφή τέχνης που και σήμερα, δεκαετίες μετά την εμφάνιση της , ακόμα και στις μεγάλες μητροπόλεις πολλές φορές θεωρείται βανδαλισμός.  Στόχος μας ήταν να δώσουμε στους νέους της επαρχίας μας αφορμή για  προβληματισμό και μια ευκαιρία ελεύθερης έκφρασης. Επιτρέψτε μου να τελειώσω τις σκέψεις μου με την φράση που είπε ένας νέος εχθές: « Είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι ελεύθερος στην πόλη μου»  Προς σκέψη".
Κ.Μπ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/ekdiloseis/item/25434-graffitti-kyparissia-afierwma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.