ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Κατασχέσεις με ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Κατασχέσεις με ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εισπράξεις από πλειστηριασμούς ακινήτων ακόμα και αν δεν υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, διαχωρισμό των ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 55 δις ευρώ σε εισπράξιμα και μη αλλά και κίνητρα στους φορολογούμενους ώστε να δηλώνουν οικειοθελώς τις παραβάσεις τους και να μειώνουν έτσι πρόστιμα και προσαυξήσεις, προβλέπει πλήθος φορολογικών διατάξεων του νομοσχεδίου για την κεφαλαιαγορά που κατατέθηκε στη Βουλή.


Συγκεκριμένα ορίζεται ότι:

1. Ληξιπρόθεσμα χρέη. Στο άρθρο 34 ορίζεται η διαδικασία διάκρισης των οφειλών σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης. Για τον χαρακτηρισμό οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης θα πρέπει μεταξύ άλλων να μην υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατασχέσεων και να μην έχουν ικανοποιηθεί πλήρως οι απαιτήσεις του Δημοσίου, να διαπιστωθεί ότι δεν υφίσταται πτωχευτική ή μεταπτωχευτική περιουσία, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης, να έχει εξαντληθεί κάθε δυνατότητα είσπραξης των οφειλομένων από συνυπόχρεους, να έχει προηγηθεί η έναρξη ποινικής διαδικασίας για συνολική οφειλή άνω των 10.000 ευρώ.
Η απόφαση για το χαρακτηρισμό μιας οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης λαμβάνεται ανάλογα με το ύψος της από τον προϊστάμενο της αρμόδιας για την είσπραξή της υπηρεσίας ( για οφειλές από 1.500 έως 1,5 εκατ. ευρώ) ή από το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κατόπιν γνωμοδότησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για υψηλότερα ποσά. Οι ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές καταχωρούνται σε ειδικό βιβλίο για 20 χρόνια, διάστημα στο οποίο ο οφειλέτης και όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα δεν μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα , δεσμεύονται οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί και δεν χορηγούνται πιστοποιητικά μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων παρ’ εκτός εάν στο μεταξύ αποπληρωθεί η οφειλή προς το Δημόσιο.

2. Κατασχέσεις. Καθιερώνεται η ειδοποίηση με email, έναντι της παραδοσιακής οδού με τους δικαστικούς επιμελητές. Συγκεκριμένα θεσπίζεται η δυνατότητα κοινοποίησης των κατασχέσεων στα χέρια τρίτων και Πιστωτικών Ιδρυμάτων ( μισθοί, συντάξεις, καταθέσεις, ενοίκια, επιδοτήσεις) με ηλεκτρονικά μέσα.

3. Πλειστηριασμοί. Ανοίγει ο δρόμος για πλειστηριασμούς εξπρές και άμεση εξόφληση των οφειλομένων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, ασχέτως της δικαστικής κατάληξης της υπόθεσης καθώς ο φορολογούμενος διατηρεί το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη για ακύρωση της απόφασης. Το Δημόσιο θα έχει προτεραιότητα στην κατάταξη των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Σήμερα, το Δημόσιο για να εισπράξει χρήματα από πλειστηριασμό ακινήτων θα πρέπει να έχει τελεδισικίσει η απόφαση και μέχρι τότε τα χρήματα παραμένουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

4. Έλεγχοι. Παρέχεται κίνητρο στους φορολογούμενους πριν την έκδοση των πράξεων επιβολής του φόρου και λοιπών καταλογιστικών πράξεων να υποβάλλουν αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις έχοντας λάβει γνώση των αποτελεσμάτων του ελέγχου καταβάλλοντας μειωμένες προσαυξήσεις και πρόστιμα σε σχέση με τις ισχύουσες διατάξεις. Παράλληλα καθιερώνεται η επιλογή προς έλεγχο των υποθέσεων των οποίων επίκειται ο χρόνος παραγραφής, με τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου, καθώς και κριτήρια που σχετίζονται με τη δυνατότητα είσπραξης των ποσών που θα βεβαιωθούν. Με το τρόπο αυτό ο έλεγχος εστιάζεται στις υποθέσεις που παρουσιάζουν φορολογικό ενδιαφέρον και συγχρόνως αυξημένη προσδοκώμενη εισπραξιμότητα.

5. Κέρδη από τυχερά παιχνίδια. Από 18 Μαρτίου 2013 καθιερώνεται αφορολόγητο 100 ευρώ για τα κέρδη από τυχερά παιχνίδια και στη συνέχεια συντελεστής 15% για κέρδη 100,01 έως 500 ευρώ και 20% για κέρδη άνω των 500,01 ευρώ.

6. Ανασφάλιστα οχήματα. Διασταυρώσεις δύο φορές το χρόνο θα διενεργεί η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων προκειμένου να εντοπίσει τα ανασφάλιστα οχήματα. Σε οδηγούς ανασφάλιστων οχημάτων με πράξη της Αστυνομικής Αρχής θα επιβάλλεται αφαίρεση άδειας οδήγησης , άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων για 10 ημέρες ενώ θα επιβάλλονται και χρηματικά πρόστιμα 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
Σε εμπλοκή ατυχήματος από ανασφάλιστο όχημα προβλέπεται επιτόπου αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια και επί υποτροπής για 3 χρόνια.





ΑΠΟ http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.