ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Τα ψάρια-κλόουν προσφέρουν «ανάσα» στις θαλάσσιες ανεμώνες

  Καταφύγιο από τους εχθρούς τους βρίσκουν τα εντυπωσιακά ψαράκια-κλόουν μέσα στις φιλόξενες θαλάσσιες ανεμώνες. Η συγκεκριμένη σχέση εξάρτησης, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες, είναι σαν το… οξυγόνο. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ομπερν, στην Αλαμπάμα, κατά τη νυχτερινή «διαμονή» των μικροσκοπικών ψαριών ευνοούνται και τα δυο είδη καθώς αυξάνονται τα επίπεδα οξυγόνου γύρω τους.

Όπως περιγράφουν οι ειδικοί με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Experimental Biology», με τις κινήσεις που κάνουν τα ψάρια-κλόουν όταν είναι κρυμμένα μέσα στα πλοκάμια της ανεμώνης, ουσιαστικά ενισχύουν τη ροή του νερού γύρω τους με αποτέλεσμα να αυξάνουν την κατανάλωση οξυγόνου των ίδιων αλλά και των ανθόζωων που τα φιλοξενούν.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα επίπεδα οξυγόνου γύρω από τους κοραλλιογενείς υφάλους πέφτουν καθώς με τη δύση του ήλιου σταματά και η διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Τις νυχτερινές ώρες «χτυπούν» και οι εχθροί των χαριτωμένων ψαριών με αποτέλεσμα αυτά να τρυπώνουν στις ανεμώνες για να βρουν καταφύγιο.

«Ενώ πολλοί οργανισμοί που ζουν στους κοραλλιογενείς υφάλους έχουν τη δυνατότητα να “μετακομίσουν” σε περιοχές με περισσότερο οξυγόνο, τα ψαράκια-κλόουν παραμένουν πιστά στις ανεμώνες τους» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Τζόζεφ Στζέμπακ.

Μελετώντας την «ανάσα» της σχέσης

Με σκοπό να κατανοήσουν τη νυχτερινή σχέση ανάμεσα στα ψάρια κλόουν και τις ανεμώνες, οι επιστήμονες ταξίδεψαν στη νότια Ιορδανία και συγκεκριμένα στον Σταθμό Θαλάσσιας Επιστήμης, στην παραθαλάσσια πόλη Ακαμπα.
Βουτώντας στην Ερυθρά θάλασσα, οι ερευνητές κατάφεραν να μετρήσουν τις αλλαγές που καταγράφονταν στα επίπεδα οξυγόνου όταν τα ψαράκια «διανυκτέρευαν» μέσα στις ανεμώνες καθώς και όταν απομακρύνονταν από αυτές.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι ψάρια και ανεμώνες κατανάλωναν 1,4 φορές περισσότερο οξυγόνο όταν ήταν μαζί από ό,τι όταν βρίσκονταν χώρια. Ακόμα, τα ψάρια φάνηκε να έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα εντός του ζωντανού «ξενοδοχείου» τους, από ό,τι όταν ήταν εκτεθειμένα.

«Όταν τα ψαράκια-κλόουν ξεκουράζονται ανάμεσα στα πλοκάμια της ανεμώνης τους, υιοθετούν συμπεριφορές που δεν ακολουθούν όταν είναι μόνα τους» περιγράφει ο δρ Στζέμπακ. «Οι συμπεριφορές αυτές, όπως π.χ. η έντονη κινητικότητα, φαίνεται πως ενισχύουν τη ροή του νερού ανάμεσα στα πλοκάμια της ανεμώνης».

«Η κατανάλωση οξυγόνου από την ανεμώνη φάνηκε να αυξάνεται ανάλογα με τη ροή του νερού, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι συμπεριφορές του ψαριού-κλόουν οι οποίες επηρεάζουν τη ροή του νερού επιδρούν στον αναπνευστικό ρυθμό της ανεμώνης» προσθέτει ο επικεφαλής της μελέτης.

Oι ερευνητές πιστεύουν ότι οι συμπεριφορές του όμορφου ψαριού που ενισχύουν την κατανάλωση οξυγόνου του ίδιου αλλά και της ανεμώνης σχετίζονται με κινήσεις που αφορούν το κούνημα των πτερυγίων του - την προσπάθεια του να χωθεί πιο βαθιά στο «κρεβάτι» των πλοκαμιών αλλά και την αλλαγή της κατεύθυνσης τους, κινήσεις που θα μπορούσαν να είναι αντίστοιχες με το στριφογύρισμα που κάνουμε στο κρεβάτι.

Πηγή:tovima.gr

ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.