ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Δις ισόβια για τη δολοφονία των δύο της ομάδας ΔΙΑΣ στου Ρέντη

Δις ισόβια και επιπλέον 25 χρόνια κάθειρξης επέβαλε το δικαστήριο στους τρεις κατηγορούμενους για το "μακελειό στου Ρέντη" με θύματα δύο νεαρούς αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ
Σε δύο φορές ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 25ετείς ποινές κάθειρξης καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι τρεις εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων για την δολοφονία των νεαρών αντρών της ομάδας ΔΙΑΣ το Μάρτιο του 2011 στου Ρέντη.
Μετά από μαραθώνια διαδικασία που κράτησε για περισσότερες από 12 ώρες το δικαστήριο καταδίκασε ως φυσικούς αυτουργούς της διπλής δολοφονίας των αστυνομικών τους Ιωάννη Σαββίδη
και Ανδρέα Ποφίδη οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι και για έξι απόπειρες ανθρωποκτονίας σε βάρος αστυνομικών καθώς και τον Γιώργο Εμερζίδη ως συνεργό για τα ίδια εγκλήματα.
Για τον τέταρτο κατηγορούμενο για την φονική ενέδρα στου Ρέντη, Βιτάλι Τερσενίδη που φυγοδικεί με απόφαση του το δικαστήριο διαχώρισε την δικογραφία προκειμένου να δικαστεί εφόσον συλληφθεί . Οι υπόλοιποι 11 συγκατηγορούμενοι των τεσσάρων καταδικάστηκαν σε ποινές από 2 έως 9 χρόνια για σειρά κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων όπως σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, οπλοκατοχή κ.ά.
Οι δύο αστυνομικοί, Ιωάννης Ευαγγελινέλης 23 ετών και Γιώργος Σκυλογιάννης 22 ετών έπεσαν νεκροί από πυρά ατόμων που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, σε ενέδρα που τους έστησαν στην περιοχή της Λαχαναγοράς του Ρέντη την 1η Μαρτίου 2011.Οι δράστες, που κατά το κατηγορητήριο ήταν οι τρεις βασικοί καταδικασθέντες και ο φυγόδικος, είχαν σταματήσει το αυτοκίνητο σε σκοτεινό σημείο και όταν πλησίασαν οι μοτοσυκλέτες της ΔΙΑΣ , βγήκαν από το όχημα και με Καλάσνικοφ και ένα πιστόλι άρχισαν να πυροβολούν. Είχε προηγηθεί καταδίωξη μετά από ληστεία σε περίπτερο στο Μενίδι .
Πριν την έκδοση της απόφασης του το δικαστήριο ζήτησε την βίαιη προσαγωγή του κατηγορούμενου Γιώργου Εμερτζίδη, καθώς δεν εμφανίστηκε κατά την σημερινή διαδικασία, απόφαση ωστόσο που δεν υλοποιήθηκε καθώς ο κατηγορούμενος δεν εντοπίστηκε. Σύμφωνα με τον συνήγορο του ο Εμερτζίδης απέφυγε να εμφανιστεί στο δικαστήριο γιατί φοβήθηκε "προπηλακισμούς από τους οικείους των δύο θυμάτων".
Ο νεαρός κατηγορούμενος είχε αποφυλακιστεί από λάθος πρόσφατα και πριν συμπληρωθεί το 18μηνο της προσωρινής του κράτησης μετά από την αθώωση του για την ληστεία στο Μενίδι.

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: