ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Οι …άλλες χρήσεις του αλατιού

Το αλάτι είναι επί αιώνες καθημερινός σύντροφος στο ανθρώπινο φαγητό. Φυσικά η υπερβολική χρήση μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση, όμως υπάρχουν δισεκατομμύρια άνθρωποι που δεν μπορούν να σκεφτούν τη ζωή τους χωρίς χλωριούχο νάτριο. Κι όμως, το αλάτι δεν μας χρησιμεύει μόνο για να νοστιμίζει το φαγητό μας, αλλά και σε πολλές άλλες πτυχές της καθημερινότητάς μας. Δέκα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με το αλάτι (κι ενδεχομένως να μην γνωρίζατε…):

1. Απομακρύνετε τα μυρμήγκια. Απλώστε λίγο αλάτι στο πεζούλι της εξώπορτας και στα περβάζια των παραθύρων και θα δείτε ότι ως διά μαγείας τα

μυρμήγκια θα εξαφανιστούν. Ιδανικό… κόλπο για εξοχικά.

2. Απαλλαγείτε από τα ανεπιθύμητα φυτά και τα ζιζάνια. Ρίξτε λίγο αλάτι στο χώμα δίπλα στο φυτό και ποτίστε το με καυτό νερό. Θα μαραθεί στη στιγμή.

3. Διώξτε τα τσιμπούρια από το σκύλο σας. Δεν χρειάζεται να τον… πλύνετε με αλατόνερο. Απλά πλύνετε το σπιτάκι του και το χαλάκι του με νερό και αλάτι και ξεβγάλτε τα μετά από 12 ώρες.


4. Καθαρίστε ένα σπασμένο αυγό. Αν για οποιοδήποτε λόγο σας πέσει ένα αυγό στο πάτωμα και σπάσει, ρίξτε αρκετό αλάτι πάνω του και σε 20 λεπτά θα δείτε ότι όλα τα υγρά θα έχουν απορροφηθεί. Έτσι μπορείτε να το καθαρίσετε χωρίς πρόβλημα.

5. Καθαρίστε αποτελεσματικά το φούρνο. Αν ένα ξεραμένο λίπος επιμένει, ρίξτε πάνω του αλάτι και ανάψτε το φούρνο περίπου στους 200 βαθμούς. Θα διαλυθεί και είναι πιο εύκολο να καθαριστεί. Και το πιο σημαντικό, δεν βγάζει καπνούς και δεν μυρίζει.

6. Καθαρίστε το σίδερο από τα στίγματα. Ρίξτε λίγο αλάτι πάνω σ’ ένα γυαλόχαρτο και τρίψτε απαλά την κάτω επιφάνεια του σίδερου. Τα καφέ στίγματα θα υποχωρήσουν στη στιγμή.

7. Απομακρύνεστε στίγματα από το κουτί του καφέ. Ρίξτε ¼ μαγειρικό αλάτι και καμιά ντουζίνα παγάκια, ανακατέψτε καλά και αφήστε το να δράσει επί μισή ώρα. Ξεβγάλτε το με κρύο νερό. Μην φοβηθείτε ότι θα αφήσει την αλμυρή γεύση στον καφέ σας.

8. Διατηρείτε τα παράθυρά σας στεγνά. Στη χειμωνιάτικη περίοδο και σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, αν θέλετε να έχετε θέα από το παράθυρό σας χωρίς να παγώνει, απλά σκουπίστε το μ’ ένα σφουγγάρι βουτηγμένο στο αλατόνερο.

9. Ανοίγετε πιο εύκολα ξηρούς καρπούς. Από φυστίκια μέχρι καρύδια και αμύγδαλα. Αφήστε τα σε αλατόνερο για λίγες ώρες πριν τα σπάσετε. Θα δείτε ότι θα χρειαστείτε τον μισό χρόνο.

10. Ανακουφιστείτε από ένα τσίμπημα μέλισσας. Αφού απομακρύνετε το κεντρί, υγράνετε την περιοχή και ρίξτε λίγο αλάτι. Ο πόνος θα υποχωρήσει μετά από ελάχιστα λεπτά.
ΠΗΓΗ flowmagazine.gr

ΑΠΟ http://www.inews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...