ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Στα όριά του το Νοσοκομείο Καλαμάτας: Οι γιατροί ένα βήμα πριν την παραίτηση

Στα όριά του βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, ενώ το σύνολο των γιατρών του είναι ένα βήμα πριν την παραίτηση, είπαν στην "Ε" ο πρόεδρος και η γραμματέας του Συλλόγου Ειδικευμένων Γιατρών ΕΣΥ στο νομό μας: ο καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης και η αναισθησιολόγος Χρύσα Μάλλιου αντίστοιχα.

Τα δύο μέλη της διοίκησης έκαναν τις πιο πάνω δηλώσεις μετά τη λήξη της έκτακτης γενικής συνέλευσης του συλλόγου, που έγινε χθες το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Οι γιατροί είναι αποφασισμένοι να ενημερώσουν τόσο τον εισαγγελέα όσο και τον επόπτη Εργασίας,

για τις εξοντωτικές -όπως δηλώνουν- συνθήκες εργασίας που επικρατούν. Πιο χαρακτηριστικές από αυτές, όπως επισημάνθηκε στην "Ε", είναι η ύπαρξη ενός και μόνο γιατρού στην Παθολογική Κλινική, η παντελής απουσία γαστρεντερολόγου, η υποστελέχωση κλινικών όπως η Παιδιατρική, αλλά και τμημάτων.
"Το σύνολο των γιατρών του νοσοκομείου είναι ένα βήμα πριν την παραίτηση", είπαν ο πρόεδρος Μ. Μάκαρης και η γραμματέας του συλλόγου Χρύσα Μάλλιου, γνωστοποιώντας ότι ο σύλλογος αύριο το πρωί θα έχει συνάντηση με τον διοικητή του Νοσοκομείου Γιώργο Μπέζο, από τον οποίον αναμένουν να δεσμευτεί για συγκεκριμένες και άμεσες λύσεις στα σοβαρά προβλήματα.
Η κατάσταση αυτή προέκυψε, είτε γιατί γιατροί οδηγούνται σε παραίτηση -όπως στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα λόγω υπερβολικού φόρτου, καθώς και στην Παθολογική- είτε γιατί ασθενούν, χωρίς τα κενά που δημιουργούνται να αναπληρώνονται, αφού δεν υφίστανται πλέον ούτε επικουρικοί γιατροί.
"Δεν είναι δυνατόν να αναμένουμε την πανελλαδική προκήρυξη, η κατάσταση στην Καλαμάτα είναι έκτακτη και ο νόμος δίνει το δικαίωμα να κινείται η διαδικασία για πρόσληψη επικουρικών όταν υφίστανται έκτακτες συνθήκες" σημείωσε ο Μ. Μάκαρης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ

Συνέπεια της υφιστάμενης κατάστασης, όπως τόνισαν ο πρόεδρος και η γραμματέας του συλλόγου, είναι το ιατρικό προσωπικό να βρίσκεται σχεδόν σε καθημερινή εφημερία - "στην Παθολογική, ακόμα και οι εφημερίες ετοιμότητας, σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετατρέπονται σε ενεργές" δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου.
Την ίδια στιγμή, όπως παρατηρεί, οι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τον Μ. Μάκαρη, μία ακόμα συνέπεια από το βεβαρημένο πρόγραμμα είναι η επιδείνωση της υγείας των γιατρών - "έχουν ασθενήσει αρκετοί γιατροί, σε όλες τις κλινικές, ενώ σε πολλούς άλλους εμφανίζονται συμπτώματα του συνδρόμου εργασιακής εξουθένωσης (burn out)" σημείωσε.
Το εν λόγω σύνδρομο, όπως εξήγησε, αφορά σωματική, συναισθηματική και πνευματική εξάντληση, η οποία προκαλείται από υπερβολικό και χρόνιο στρες.
"Η κατάσταση στην Παθολογική είναι γνωστή στη διοίκηση από πέρυσι τον Μάιο, φθάσαμε τώρα να υπάρχει μόνο ένας γιατρός. Ανάλογα εξελίσσεται και η κατάσταση στην Παιδιατρική, όπου υπάρχουν 3 γιατροί, με συνέπεια να μην μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες του μήνα" δήλωσε η Χρ. Μάλλιου.
Η μέχρι τώρα λειτουργία του Νοσοκομείου Καλαμάτας "επαφίεται στον πατριωτισμό των γιατρών" και του υπόλοιπου προσωπικού, συνέχισε ο Μ. Μάκαρης, παρατηρώντας ότι η προσέλευση ασθενών στο ίδρυμα έχει αυξηθεί υπέρμετρα τα δύο τελευταία χρόνια: "Διαπιστώνουμε εμφανώς επιβαρυμένη την υγεία τους, καθώς λόγω της κρίσης, υπάρχει έλλειψη φαρμάκων, αλλά και προληπτικής ιατρικής" παρατήρησε.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικευμένων Γιατρών ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας παρατήρησε ότι ενώ υφίστανται τόσα προβλήματα στην λειτουργία του Νοσοκομείου στην Καλαμάτα, από την άλλη καταβάλλεται προσπάθεια να παραμένει ανοιχτό το Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας στην Κυπαρισσία, με γιατρούς που όμως… δεν περισσεύουν από την Καλαμάτα:
"Γίνεται προσπάθεια να μένει ανοιχτή η Κυπαρισσία, όταν δεν υπάρχει αναισθησιολόγος σε ενεργή εφημερία, ούτε υφίσταται καθημερινή κάλυψη από παθολόγο μετά το μεσημέρι" επισήμανε ο Μ. Μάκαρης.
Β.Γ.Μ.


ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/24518-nosokomeio-kalamatas-giatroi-ena-vima-prin-tin-paraitisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...