ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Η ΕΣΕΕ ζητά μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) μετά από αιτήματα Εμπορικών Συλλόγων όλης της χώρας, ζήτησε με επιστολή της προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και το Υπουργείο Ανάπτυξης τη μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς σε μια πιο εύθετη ημερομηνία, με δεδομένο ότι συμπίπτει ημερολογιακά με τη Μεγάλη Τετάρτη.
Η επιστολή αναφέρει ότι «Ως γνωστόν, εφέτος η πρώτη Μαΐου, που παραδοσιακά κηρύσσεται ως ημέρα αργίας από τον Υπουργό Εργασίας βάσει των διατάξεων του ΑΝ 380/1968, συμπίπτει ημερολογιακά με την Μεγάλη Τετάρτη. Σύμφωνα δε με το άρθρο 7 του ν. 74/1975 επιτρέπεται στον Υπουργό να μεταθέτει την αργία αυτή, όταν η πρωτομαγιά συμπίπτει με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή την Κυριακή του Πάσχα. Ήδη δε, παρότι είναι ακόμα νωρίς, έχουμε κατακλυστεί από αιτήματα των Εμπορικών Συλλόγων όλης της χώρας, που ζητούν από τώρα την μετάθεση της σχετικής αργίας.  Ο λόγος είναι προφανής: Οι Σύλλογοι έχουν ήδη καταπιαστεί με την κατάρτιση των εορταστικών ωραρίων των περιοχών τους και θέλουν να γνωρίζουν τι θα ισχύσει τελικά για την Μεγάλη Τετάρτη.  Θεωρούμε δε το κοινό αίτημά τους εύλογο, καθότι η -έστω και περιορισμένη- εορταστική κίνηση θα δώσει κυριολεκτικά σε πολλές επιχειρήσεις «το φιλί της ζωής» και θα τους επιτρέψει να ανασάνουν προσωρινά μέσα στην ύφεση.
 
Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε να φροντίσετε ώστε η Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί, να περιλαμβάνει και την μεταφορά της σχετικής αργίας για άλλη ημέρα, εκτός της Μεγάλης Εβδομάδας.  Υπενθυμίζουμε δε ότι, ειδικά για την Μεγάλη Τετάρτη, ανάλογη μεταφορά έχει ήδη συντελεστεί πολλές φορές στο παρελθόν, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την πρωτομαγιά του 2002, όπου με την ΥΑ Οικ2468/23-4-2002, ο τότε υπουργός μετέφερε την αργία της πρωτομαγιάς σε άλλη ημέρα. Παρακαλούμε τέλος να μας γνωστοποιήσετε εγγράφως τις προθέσεις σας, προκειμένου να ενημερώσουμε έγκαιρα όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους μέλη μας, οι οποίοι με την σειρά τους θα μπορέσουν έτσι να καταρτίσουν τα ανά περιοχή εορταστικά ωράρια λειτουργίας τους».
 
ΑΠΟ http://www.citypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...