ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Στους δήμους το κόστος διαχείρισης σκουπιδιών

Μάλλον… θολότερο προέκυψε το τοπίο όσον αφορά στον τρόπο που θα υλοποιηθεί η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά τη σύσκεψη που συγκάλεσε για το θέμα αυτό χθες το πρωί στην Τρίπολη -ενεργώντας ως εκπρόσωπος της πολιτείας- ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας.

Η ασαφής εικόνα προκύπτει, τόσο από την ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όσο και από τις δηλώσεις που έκανε στην «Ε» ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.
Ο δήμαρχος μετείχε στη σύσκεψη μαζί με τους δήμαρχους Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη, Κορινθίων
Αλέκο Πνευματικό, Σπάρτης Σταύρο Αργειτάκο, Πύλου - Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη και Οιχαλίας Φίλιππο Μπάμη, καθώς και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη.
Σύμφωνα με τον Π. Νίκα, είναι οι δήμοι και όχι η Περιφέρεια Πελοποννήσου που καλούνται να αναλάβουν το κόστος για την λύση που προτείνουν -κομποστοποίηση, ανακύκλωση, δεματοποίηση υπολείμματος- είτε αυτή ανατεθεί σε εργολάβο, είτε θελήσουν να προμηθευτούν -νοικιάσουν ή αγοράσουν- κομποστοποιητή και διαλογέα, καθώς οι δεματοποιητές είναι ήδη αγορασμένοι επί μετακλητού περιφερειάρχη Νίκου Αγγελόπουλου.
«Το κράτος δεν συμμετέχει σε ενοικίαση μηχανημάτων, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πληρώνει ενοικίαση -αυτά πρέπει να τα βρουν οι δήμοι» είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας ότι ξεκαθάρισε ο Μ. Αγγελάκας όταν οι δήμαρχοι έθεσαν το ζήτημα αυτό.
Η Περιφέρεια, από την πλευρά της, αναλαμβάνει, συνέχισε ο Π. Νίκας, να διαμορφώσει, με πιστώσεις από το ΕΠΠΕΡΑΑ. τους χώρους που θα δημιουργηθούν οι σταθμοί προσωρινής διαχείρισης -δημιουργία πρόσβασης, υποδομών, εξηλεκτρισμό, υδροδότηση, κατασκευή κτηρίων για την εγκατάσταση των μηχανημάτων.

ΠΑΛΙΟΡΟΒΟΥΝΙ ΚΑΙ ΠΥΛΟΣ

Για τη Μεσσηνία, δήλωσε ο δήμαρχος, προβλέπονται δύο σταθμοί, ένας που θα λειτουργήσει στον Αγιο Νικόλαο της Πύλου για όσο διάστημα απαιτηθεί να απομακρυνθούν τα δεματοποιημένα απορρίμματα -που έχουν εναποτεθεί στην περιοχή- κι ένας ακόμα, πιθανότατα στο Παλιοροβούνι του Δήμου Οιχαλίας, ο οποίος θα μετεξελιχθεί σε σταθμό μεταφόρτωσης (ΣΜΑ):
«Η Πύλος είναι δυνατόν να έχει ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα στις επόμενες 40 ημέρες, ενώ για τους υπόλοιπους δήμους του νομού μας η λύση που φαίνεται να προκρίνεται είναι το Παλιοροβούνι, στον Δήμο Οιχαλίας. Μέχρι τις 5 με 6 Απριλίου θα έχει παραδοθεί η μελέτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στη συνέχεια πάει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για έκδοση απόφασης» γνωστοποίησε ο Π. Νίκας στην «Ε».
Ο δήμαρχος γνωστοποίησε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση μετείχε και ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, ο οποίος εξέθεσε τις απόψεις και τις αντιρρήσεις για την επιλογή -και τον τρόπο που αυτή έγινε- της πιο πάνω περιοχής του δήμου του.
Οσον αφορά στον τρόπο που θα κινηθούν οι δήμοι στο εξής, ο Π. Νίκας δήλωσε:
«Θα προχωρήσουμε με διαδικασίες μέσω του ΦοΔΣΑ, που μπορεί να είναι σύντομες -ένα πιλοτικό πρόγραμμα και μετά διαγωνισμός, από τις Τεχνικές Υπηρεσίες των δήμων των πρωτευουσών των νομών- για την εγκατάσταση εταιρείας που θα κάνει κομποστοποίηση και ανακύκλωση. Ο δεματοποιητής είναι από το κράτος -θα μπει, ακόμα κι αν διαχειρίζεται τρίτος, αλλά θα αφαιρείται από τη δαπάνη».
Διευκρίνισε ωστόσο, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι θα υπάρχει ανταπόδοση περιβαλλοντικής όχλησης προς τους δήμους υποδοχής, στους οποίους θα καταβάλλεται τέλος από τους υπόλοιπους.

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΓΓΕΛΑΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Ε», ο Π. Νίκας είπε ότι από την πλευρά των δημάρχων ζητήθηκε να συνδράμει το κράτος τους δήμους στο αυξημένο κόστος που προδιαγράφεται:
«Ιδιαίτερα σταθήκαμε οι δήμοι στο θέμα του κόστους της προσωρινής διαχείρισης, από κάπου πρέπει να προέλθουν αυτές οι πιστώσεις και πάνω σε αυτό ζητήσαμε τη συμπαράσταση της πολιτείας -ο κ. Αγγελάκας είπε ότι θα διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτηθούν οι δήμοι -είτε από ΕΠΠΕΡΑΑ, είτε από Πράσινο Ταμείο».
Η επόμενη συνεδρίαση για την προσωρινή διαχείριση θα συγκληθεί από τον Μ. Αγγελάκα σε 40 ημέρες, και σε αυτή -είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας- «θα εξεταστεί η πρόοδος στις περιοχές που μπορούν άμεσα να λειτουργήσουν, όπως η Πύλος στη Μεσσηνία, το Κρανίδι στην Αργολίδα, το Αστρος,-και λίγο αργότερα- η Μεγαλόπολη στην Αρκαδία. Θα εξετάσουμε τότε τις περιβαλλοντικές μελέτες και την παραχώρηση κρατικής γης» δήλωσε ο Π. Νίκας.
Ξεκαθάρισε, πάντως, ο δήμαρχος ότι ο Δήμος Καλαμάτας -στο ενδεχόμενο που υπάρξει εμπλοκή στην πιο πάνω διαδικασία- είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ακόμα και μόνος του στη διαχείριση, μέσω ανακύκλωσης και κομποστοποίησης:
«Αν δεν προχωρήσει αυτή διαδικασία, τους είπα ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι άμεσα υποχρεωμένος να πάει σε ένα πρόγραμμα διαχείρισης με κομποστοποίηση και ανακύκλωση -ανέκαθεν ήταν αυτή η θέση μας- σε χώρους που έχει νοικιάσει», σημείωσε.

Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, από την πλευρά της, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μετά τη χθεσινή συνάντηση, αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι «κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να προχωρήσει, άμεσα, η εφαρμογή της προσωρινής διαχείρισης, καθώς δεν υπάρχουν, πλέον, άλλα περιθώρια χρόνου, και καταγράφηκε η κοινή βούληση και αποφασιστικότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων για άμεση λύση.
Ξεκαθαρίστηκε, επίσης, ο ρόλος των δήμων και της Περιφέρειας και τέθηκαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών. Κάθε εμπλεκόμενος, δήμοι, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ανέλαβαν την υλοποίηση συγκεκριμένων αντικειμένων – ενεργειών εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
Οι δήμοι θα αναλάβουν την λειτουργία των εγκαταστάσεων μέσω των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΣΔΑ), ενώ η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει τα απαραίτητα έργα διαμόρφωσης και προμήθειας εξοπλισμού μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ''Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη'' (ΕΠΕΡΑΑ).
Θα αναζητηθούν, επίσης, πιθανοί τρόποι χρηματοδότησης των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) από το ΕΠΕΡΑΑ ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr


  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/perifereia/item/24612-diaxeirisi-skoupidion

Δεν υπάρχουν σχόλια: