ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Κυπαρισσία: Απέραντο σκουπιδαριό παντού!

Απέραντο σκουπιδαριό, παντού, στην Κυπαρισσία, με κάδους απορριμμάτων να είναι γεμάτοι και σκουπίδια κάθε λογής να είναι διασκορπισμένα γύρω τους. 
Εικόνα θλιβερή, ντροπιαστική και, παράλληλα, κατάσταση απαράδεκτη, που εγκυμονεί κινδύνους για την υγιεινή και την υγεία των κατοίκων. 
Σκουπίδια παντού και, κυρίως, στις γειτονιές και τους οικισμούς. Παντού βρώμα και δυσωδία στην ατμόσφαιρα.


Το τεράστιο πρόβλημα με τα σκουπίδια στην Κυπαρισσία δεν είναι καινούργιο βεβαίως. Δεν είναι, όμως, και δικαιολογία το γεγονός ότι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων σταμάτησαν να προμηθεύουν το Δήμο Τριφυλίας, επειδή τους χρωστά χιλιάδες ευρώ. Καλά έκαναν οι άνθρωποι – επαγγελματίες. 

Ο Δήμος Τριφυλίας εισπράττει από τους δημότες Κυπαρισσίας υπέρογκα δημοτικά τέλη- που είναι πιο υψηλά από οποιαδήποτε άλλη Δημοτική Ενότητα και ανταποδοτικά- αλλά, όπως αποδεικνύεται, δεν τους ανταποδίδει τις υπηρεσίες καθαριότητας ούτε στο ελάχιστο!
Φτηνή πρόφαση είναι ότι οι πρατηριούχοι δε δίνουν πετρέλαιο! Να τους πληρώσει ο Δήμος με τα λεφτά που εισπράττει από τους δημότες της Κυπαρισσίας, για να γίνει ξανά φερέγγυος και αξιόπιστος και να του δώσουν πάλι πετρέλαιο. Αν, και πάλι, δεν του δώσουν, ας προμηθευτεί από αλλού. 
Οι δημότες πληρώνουν, ο Δήμος γιατί δεν ανταποδίδει τα δημοτικά τέλη καθαριότητας που εισπράττει από την Κυπαρισσία; Πού πάνε αυτά τα λεφτά; Αλήθεια, κανένας μα κανένας από τη Δημοτική Αρχή δε νοιάζεται για την καθαριότητα; Κανένας μα κανένας δε μεριμνά για στοιχειώδη και αξιοπρεπή διαβίωση των κατοίκων της Κυπαρισσίας; Κανένας, πια, δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι το σκουπιδαριό- που με δική τους ευθύνη και υπαιτιότητα είναι γεμάτη η πόλη, οι γειτονιές, οι οικισμοί- εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των κατοίκων; 
Και δεν υπάρχει κανένας μα κανένας θεσμικός λειτουργός της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης να επιληφθεί του προβλήματος και να παρέμβει; 


ΠΗΓΗ Ηλίας Γιαννόπουλος - Θάρρος
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr
http://filiatranet.blogspot.gr
Ηλίας Γιαννόπουλο
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: