ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Τριφυλία: Βολές Καλκαβούρα για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις: Θεωρεί "ριγμένους" τους Γαργαλιάνους!

Βολές στην Κοινωφελή Επιχείρηση και κατ' επέκταση στην δημοτική αρχή Τριφυλίας εξαπέλυσε χθες με γραπτή του δήλωση ο δημοτικός σύμβουλος και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Καλκαβούρας, για την οργάνωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στο δήμο.


Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οταν δεν θέλεις να έχεις παρουσία, όταν δεν ασχολείσαι οργανωτικά, όταν δεν συνεργάζεσαι για να έχεις το όποιο αποτέλεσμα, τότε απαξιώνεις την κάθε διαδικασία και δεν σ’ ενδιαφέρει η οποιαδήποτε εκδήλωση». 

Και  υπογραμμίζει επίσης ότι ασχολήθηκαν μόνο με μια πόλη, εννοώντας τα Φιλιατρά, την στιγμή που από τους Γαργαλιάνους εισπράττεται πολιτιστικό τέλος 55 χιλ. ευρώ το χρόνο. Παράλληλα συγχαίρει τους συλλόγους των Γαργαλιάνων για την διοργάνωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων.

Αναλυτικά στην δήλωσή του ο κ. Καλκαβούρας αναφέρει: 
«Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σ’ όλους τους συλλόγους της Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων, για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν στην πόλη των Γαργαλιάνων. 

Η οργάνωση, η συνεργασία, η θέληση για προσφορά και πολιτισμό, έδωσαν ένα αποτέλεσμα άξιο πολλών επαίνων. Οι σύλλογοι της πόλης έδωσαν με την συμμετοχή τους ένα ιδιαίτερο χρώμα, στους δύσκολους καιρούς που περνάμε και δεν κρύφτηκαν επικαλούμενοι την οικονομική κρίση. Οι επαγγελματίες της πόλης έδειξαν πως όλοι μαζί, συνεισφέροντας ο κάθε ένας ανάλογα με της δυνάμεις του, μπορούν να δώσουν ζωή στην πόλη μας.

Η οικονομική κρίση έχει συμπαρασύρει όλους, φορείς και δημότες, αλλά πολλές φορές δεν είναι τα χρήματα που χρειάζονται και η βοήθεια μπορεί να υπάρξει με πολλούς τρόπους. Όταν δεν θέλεις να έχεις παρουσία, όταν δεν ασχολείσαι οργανωτικά, όταν δεν συνεργάζεσαι για να έχεις το όποιο αποτέλεσμα, τότε απαξιώνεις την κάθε διαδικασία και δεν σ’ ενδιαφέρει η οποιαδήποτε εκδήλωση.

Ο Δήμος Τριφυλίας και η Κοινωφελής Επιχείρηση που είναι και υπεύθυνη για τον πολιτισμό δεν ασχολήθηκαν με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στον δήμο, παρά μόνο με μια συγκεκριμένη πόλη. Θέλω δε να σημειώσω ότι ο Δήμος Τριφυλίας εισπράττει πολιτιστικό τέλος και ειδικά από τους Γαργαλιάνους το ποσό που εισπράττεται είναι περίπου 55 χιλ. ευρώ το χρόνο».
ΠΗΓΗ Κ. Μπ. - ελευθερία
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...