ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Χωρίς αποτέλεσμα η σύσκεψη για το ΓΠΣ Γαργαλιάνων

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ήταν η χθεσινή σύσκεψη στο ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας στην Τρίπολη για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Γαργαλιάνων, αφού για ακόμη μια φορά διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων σχετικά με την πρόταση του ΓΠΣ που έχει υποβληθεί για έγκριση.

Η συζήτηση στην σύσκεψη έγινε με βάση τις προτάσεις στις οποίες κατέληξαν φορείς των Γαργαλιάνων και δημοτική αρχή Τριφυλίας μετά τις συναντήσεις που είχαν στους Γαργαλιάνους το προηγούμενο διάστημα. Και μπορεί σε κάποια σημεία να υπήρξε συμφωνία με το ΠΕΧΩ, όμως επί της ουσίας -και στα σημαντικότερα σημεία του
ΓΠΣ- εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων, η οποία εκφράζεται και από τις παρατηρήσεις που είχε κάνει το ΠΕΧΩ στη δεύτερη πρόταση του ΓΠΣ, η οποία είχε υποβληθεί από τον τότε Δήμο Γαργαλιάνων.
Βασικά σημεία της ασυμφωνίας Γαργαλιάνων - ΠΕΧΩ είναι οι όροι δόμησης όπως καθορίζονται στις διάφορες ζώνες, αλλά και το εύρος της τουριστικής ζώνης. 
Τα χρονικά όρια όμως όχι απλώς έχουν στενέψει, αλλά εξαντλούνται, όπως μας επισήμανε και ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας που ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας του δήμου από αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες. Πλέον με αυτά που συζητήθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη, τις παρατηρήσεις που υπήρχαν, τις προτάσεις που έγιναν και τις νέες παρατηρήσεις, θα συνταχθεί μια πρόταση η οποία θα περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο και θα υποβληθεί στο ΠΕΧΩ. Προηγουμένως θα γίνει συζήτηση σε τοπικό επίπεδο με τους δημοτικούς συμβούλους Γαργαλιάνων και τους τοπικούς φορείς.
Να σημειώσουμε πάντως ότι, όπως τουλάχιστον είναι γνωστό, τα χρονικά περιθώρια του δήμου είναι μέχρι το τέλος του μήνα και είναι αμφίβολο αν μέσα σε αυτό το διάστημα θα προλάβει να τα κάνει όλα αυτά.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...