ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ιατρικός Σύλλογος Πύργου Ολυμπίας: 60 Ηλείοι γιατροί εγκατέλειψαν τη χώρα


Περισσότεροι από 60 νέοι Ηλείοι γιατροί, έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα, αναζητώντας την τύχη τους στη Σουηδία, τη Γερμανία και άλλες χώρες. Νέοι επιστήμονες με όνειρα και στόχους, οδηγήθηκαν στο εξωτερικό καθώς πλέον οι συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία δεν τους επιτρέπουν να ολοκληρώσουν την ειδικότητα τους στον τόπο τους, και η απουσία τους, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα εμφανής.

Τα στοιχεία αυτά, έδωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας κ. Νίκος Γαλανόπουλος, στη διάρκεια χθεσινών του δηλώσεων, με αφορμή την πρόσφατη ετήσια
απολογιστική Γενική Συνέλευση στην οποία αναλύθηκαν όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους γιατρούς. «Η κρίση, οι πολύ χαμηλοί μισθοί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, έχουν οδηγήσει πολλά νέα αξιόλογα παιδιά, να πάνε στο εξωτερικό για ειδικότητα.
Ήδη βρίσκονται πάνω από 35 Ηλείοι στη Σουηδία και πάνω από 25 στη Γερμανία ίσως και σε κάποιες άλλες χώρας. Και είναι μια κατηγορία καλής ποιότητας γιατροί με καλά πτυχία και με διάθεση για εργασία. Αυτά τα παιδιά λείπουν από την χώρα τους, από τη μαχόμενη ιατρική εδώ της περιοχής από τα νοσοκομεία και είναι κάτι που μας δυσαρεστεί.
Αυτοί μεν εκπαιδεύονται καλά αλλά δεν ξέρω πόσοι από αυτούς θα γυρίσουν πίσω» είπε και πρόσθεσε ότι ήδη οι αιτήσεις για εξειδίκευση, ετήσια ή διετή, στο Νοσοκομείο Πύργου ολοένα και λιγοστεύουν. «Κάποια στιγμή θα εμφανιστεί πρόβλημα στελέχωσης των κλινικών όσον αφορά τη λειτουργία τους με ειδικευόμενους.
Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, προσπαθήσαμε να αναλύσουμε τους λόγους και τις αιτίες που έχουν σχέση με την οικονομική κρίση και το γεγονός ότι υπάρχουν αναμονές καθώς και ότι κάποια παιδιά επιλέγουν να πάνε σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας. Είναι ένα πρόβλημα πάντως το οποίο θα πρέπει να το δούμε γενικότερα ώστε να υπάρχει πάντα ροή ειδικευομένων εδώ ώστε να καλύπτουν και αυτοί ως βοηθοί τις εφημερίες. Είναι ένα πρόβλημα που θα μας απασχολήσει πάρα πολύ τα επόμενα χρόνια».
Ασφαλείς εφημερίες
Στη διάρκεια της ετήσιας απολογιστικής Γενικής Συνέλευσης, συζητήθηκε εκτενώς το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο Νοσοκομείο Πύργου εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού. «Επιθυμία μας είναι, το Νοσοκομείο Πύργου να εφημερεύει με τις βασικές τους κλινικές καθόλο το μήνα με το δυνατό ασφαλέστερο τρόπο, με πλήρη σύνθεση, ώστε να αντιμετωπίζονται τα περιστατικά της δευτεροβάθμιας φροντίδας και ανάγκης εδώ στον Πύργο και να μην μετακινούνται και να υπάρχουν αποτελέσματα.
Από την πληροφόρηση την οποία είχα είναι ότι η μεν Παθολογική κλινική βγάζει εφημερίες για 30 μέρες το μήνα με πολύ δυσκολία, έχει ανάγκη να ενισχυθεί με τουλάχιστον δυο ειδικευμένους γιατρούς οι οποίοι βρίσκονται σε εκπαιδευτική άδεια και κάνουν μόνον τις εφημερίες αλλά και από ειδικευόμενους γιατρούς. Η Χειρουργική Κλινική με μεγάλη προσπάθεια έχει μια πλήρη σύνθεση εφημεριών όλο το μήνα, είναι μια κρίσιμη μαχόμενη ειδικότητα και έχει και αυτή ανάγκη. Για τη Μαιευτική και Καρδιολογική κλινική ενημερώθηκα ότι δουλεύουν με δυσκολίες μεν, αλλά όλο το μήνα» σημείωσε ο κ. Γαλανόπουλος.
Οφειλές δεδουλευμένων
Παράλληλα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου αναφέρθηκε στην απόδοση οφειλών για δεδουλευμένες ιατρικές υπηρεσίες, είτε πρόκειται για κλινικές είτε για εργαστηριακές, τονίζοντας ότι παρότι η δόση από την Ε.Ε. δόθηκε, τα χρήματα δεν έχουν εκταμιευθεί. «Το γεγονός αυτό μας δυσαρεστεί καθώς δεν υπάρχει κάτι νεότερο.
Πέρα φυσικά από το γεγονός ότι προβλέπεται και ένα κούρεμα της τάξης 10-15% για τα εισοδήματα αυτά τα οποία εμείς θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτα, θεωρούμε ότι είναι βάναυσα και έξω από κάθε λογική. Από την άλλη έχουμε συνεχείς μειώσεις στις μηνιαίες απολαβές των εργαζομένων και στα νοσοκομεία, στη δε πρωτοβάθμια φροντίδα στους Οργανισμούς του ΕΟΠΥΥ εκεί είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα.
Οι μισθοί είναι πάρα πολύ χαμηλοί, εξευτελιστικοί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διάθεση, να υπάρχουν πολλά κενά που δεν καλύπτονται από την πολιτεία και  παρότι έχουμε πολλές φορές ζητήσει να καλυφθούν ώστε να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Ο κόσμος ο οποίος τους δύσκολους αυτούς καιρούς αναγκάζεται να προσφεύγει στις δημόσιες δομές υγείας για να καλύψει τις ανάγκες του…».
Πηγή: ilialive.gr
ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...