ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Αθώοι οι 10 δήμαρχοι για τις χωματερές στην Τριφυλία

Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κυπαρισσίας δέκα πρώην και νυν δήμαρχοι κατηγορούμενοι για υποβάθμιση του περιβάλλοντος από την λειτουργία ΧΑΔΑ στην περιοχή της Τριφυλίας.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν οι πρώην δήμαρχοι Κυπαρισσίας  Γιώργος Σαμπαζιώτης, Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας, Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς , Νέστορος Αναστάσιος Τσορώνης, Αυλώνος Γιάννης Φιλντίσης, Αετού Δημήτρης Δριμής και Δωρίου Αντώνης Τάκης, καθώς και οι νυν δήμαρχοι Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, Οιχαλίας
Φίλιππος Μπάμης και Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης.
Τόσο από τους συνηγόρους υπεράσπισης όσο και από τους δημάρχους επισημάνθηκε ότι οι ίδιοι δεν δημιούργησαν κάποιο νέο ΧΑΔΑ αλλά εξακολούθησαν να διαχειρίζονται μια κατάσταση την οποία κληρονόμησαν, σημειώνοντας ότι έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για την προστασία των χώρων αυτών αλλά και του περιβάλλοντος. Υπογράμμισαν δε ότι αρμοδιότητα των δήμων είναι η συγκομιδή των σκουπιδιών και η εναπόθεσή τους σε χώρους, ενώ την ευθύνη χωροθέτησης έχει η Περιφέρεια.
Χαρακτηριστικά ο πρώην δήμαρχος Σταύρος Καλοφωλιάς επισήμανε ότι το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι μεγάλο και ξεπερνά τις δυνατότητες των δήμων, οι οποίοι έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να προστατέψουν τους χώρους αυτούς αλλά και το περιβάλλον.
Ο Αλκης Ξύγκας σημείωσε πως από την πλευρά τους γινόταν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για την προστασία των χώρων. Ανέφερε ότι ο ΧΑΔΑ Φιλιατρών λόγω της μορφολογίας του εδάφους είναι αδύνατο να περιφραχθεί, ωστόσο γίνονταν συνεχείς επιχωματώσεις, ο χώρος επιτηρείτο και υπήρχαν δεξαμενές νερού, ενώ τόνισε και τις προσπάθειες που έκαναν για εξεύρεση λύσης μαζί με άλλους δήμους.  
Στις προσπάθειες που είχε καταβάλει ο Δήμος Κυπαρισσίας για την επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών αναφέρθηκε ο Γιώργος Σαμπαζιώτης, σημειώνοντας ότι δεν κατάφεραν να προχωρήσουν. Ωστόσο στο ΧΑΔΑ του δήμου  είπε πως είχαν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Στα μέτρα που είχαν ληφθεί αναφέρθηκε και ο Γιάννης Φιλντίσης για το ΧΑΔΑ της Αυλώνας που πλέον έχει κλείσει. 
Για την μελέτη που εκπόνησε ο Δήμος Αετού χωρίς όμως να πάρει στην συνέχεια την έγκριση της Νομαρχίας μίλησε ο Δημήτρης Δριμής, σημειώνοντας πως στο ΧΑΔΑ λαμβάνονταν όλα τα μέτρα και δεν είχε δημιουργηθεί πρόβλημα. 
Επίσης ο Αντώνης Τάκης σημείωσε ότι στο συγκεκριμένο ΧΑΔΑ είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στο περιβάλλον και να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του.
Από τους νυν δημάρχους ο Φίλιππος Μπάμης επισήμανε πως πέρα από τα μέτρα που έχουν λάβει σε μόνιμη βάση με κατεπείγουσες παρεμβάσεις, κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να εξασφαλίζεται η ασφάλεια του χώρου.
Ο Κώστας Κόλλιας επισήμανε ότι ο δήμος ματώνει για το θέμα των σκουπιδιών που είναι πολύ σοβαρό, -"κληρονομήσαμε αυτή την κατάσταση, δεν δημιουργήσαμε κάποιο νέο ΧΑΔΑ και προσπαθούμε για την επίλυσή του όπου η Περιφέρεια έχει την ευθύνη" είπε. 
Η έδρα αφού άκουσε και τους συνηγόρους υπεράσπισης Παναγιώτη Αγγελόπουλο, Τρύφωνα Λαμπούση,  Στάθη Σταματόπουλο και Γιώργο Βαρβαρήγο, έκρινε αθώους όλους τους αυτοδιοικητικούς.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: