ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Μάχιμοι και οι αγρότες της Μεσσηνίας

Στο δρόμο βγήκαν και οι αγρότες της Μεσσηνίας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, όπου από τις 12.00 το μεσημέρι πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σουληνάρι και συγκεκριμένα στο 32ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας - Πύλου.

Οι αγρότες της Μεσσηνίας που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε ελαιοσυλλογή, άφησαν τα χωράφια κι έχουν παρατάξει τα αγροτικά τους αυτοκίνητα και λίγα τρακτέρ, δεξιά κι αριστερά της εθνικής οδού, χωρίς να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των διερχόμενων αυτοκινήτων και συζητούν για την οργάνωσή τους και την πορεία των κινητοποιήσεων.


Ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Χανδρινού, Παναγιώτης Λάππας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι, «ο αγώνας γίνεται καθαρά για λόγους επιβίωσης».
Εξήγησε πως δεν έχουν στόχο να κλείσουν κανένα δρόμο, αλλά συγκεντρώθηκαν για να δείξουν ότι «δεν πάει άλλο» και δήλωσε πως δεν είναι σίγουρο ότι θα μείνουν στο σημείο ή θα κινούνται χωριό - χωριό σ' όλο το νομό.

Υπογράμμισε ότι, «ακόμα και η αύξηση κατά 30 λεπτά το κιλό, στο ελαιόλαδο την φετινή σεζόν, χάθηκε από την αύξηση του κόστους παραγωγής. Δεν αντέχουμε και δεν έχουμε να καλύψουμε την αύξηση των καυσίμων, των αγροτικών εφοδίων, του ρεύματος και να πληρώσουμε την υψηλή φορολογία».

Πρόσθεσε πως οι σημερινοί αγρότες που ακολούθησαν από επιλογή το επάγγελμα αυτό, πρέπει το κράτος να σταθεί δίπλα τους, αρωγός και τόνισε ότι, «δεν μπορούμε να πληρώσουμε φόρο για τα χωράφια», προσθέτοντας πως αν μπει φορολογία στα χωράφια, «ή θα τα πουλήσουμε, ή θα περιμένουμε με τα όπλα τον κλητήρα στο χωράφι».

Εν τω μεταξύ, στην Αργολίδα, οι αγρότες του νομού, για πέμπτη ημέρα βρίσκονται στην εθνική οδό Μυκηνών - Ναυπλίου στον κόμβο Μάνεση, όπου τους επισκέπτονται εκπρόσωποι από διάφορες επαγγελματικές ομάδες του νομού, για να δηλώσουν την συμπαράστασή τους στον αγώνα που κάνουν.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: