ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΩΣ ΤΟ 2020

Για να εξασφαλιστεί ότι οι άμεσες πληρωμές πηγαίνουν μόνο σε «ενεργούς» γεωργούς, η Επιτροπή Γεωργίας καταγράφει σε ειδική λίστα οργανισμούς (όπως αεροδρόμια και αθλητικά σωματεία), που θα πρέπει να αποκλείονται αυτομάτως από την κοινοτική χρηματοδότηση, εκτός αν αποδείξουν ότι η γεωργία συμβάλλει κατά ένα σημαντικό μέρος στο εισόδήμά τους.
 Τα κράτη μέλη θα μπορούν να επεκτείνουν ή να προσαρμόσουν ανάλογα αυτή την λίστα. 
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ακόμη ότι οι διαφορές των αγροτικών ενισχύσεων που υπάρχουν μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, θα πρέπει να μειωθούν σε συντομότερο χρονικό διάστημα από αυτό που πρότεινε η Επιτροπή. Επίσης, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι αγρότες σε κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν θα πρέπει να λαμβάνουν λιγότερο από το 65% του κοινοτικού μέσου όρου. 
«Η επιτροπή ψήφισε για μια δικαιότερη ανακατανομή των ενισχύσεων μεταξύ των κρατών μελών, δεδομένου ότι είναι δύσκολο να αποδεχθεί διαφορές ύψους 300 ευρώ περίπου ανά εκτάριο μεταξύ των γεωργών στα διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ», δήλωσε ο Luis Manuel Capoulas Santos (S&D, PT), εισηγητής των Κανονισμών για τις άμεσες ενισχύσεις και την αγροτική ανάπτυξη. Οι άμεσες ενισχύσεις προς τους αγρότες, θα μπορούσαν να εξισωθούν για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ μέχρι το 2019, αλλά και για να αποφευχθεί η απότομη μείωση της κοινοτικής ενίσχυσης, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα πολλών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να αποκλίνουν από το μέσο όρο έως και 20 %», προσθέτουν στο κείμενό τους οι ευρωβουλευτές.
   
Ανώτατο όριο άμεσων ενισχύσεων

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τις προτάσεις της Επιτροπής για ανώτατο όριο των άμεσων ενισχύσεων για κάθε αγρόκτημα τα 300.000 ευρώ. Επίσης ζητάνε να υπάρξει μείωση στις ενισχύσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων, κατά 70% για ποσά μεταξύ 250.000 και 300.000 ευρώ, κατά 40% για ποσά μεταξύ 200.000 και 250.000 ευρώ και κατά 20% για ποσά μεταξύ 150.000 και 200.000 ευρώ. 
Τροπολογίες, που επιδίωκαν να μειώσουν τις ενισχύσεις προς τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις ακόμη περισσότερο, όπως ζητούσαν καθορισμό ανωτάτου ορίου άμεσων ενισχύσεων, δεν κατάφεραν να κερδίσουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας στην Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.