ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Φιλιατρά: Θερμοκήπια της περιοχής επισκέφθηκαν οι μαθητές του 1ου Νηπιαγωγείου

Την 2η τους επίσκεψη σε παραγωγούς των Φιλιατρών, πραγματοποίησαν εχθές το πρωί οι μαθητές του 1ου Νηπιαγωγείου, συνοδευόμενοι από γονείς και την Νηπιαγωγό τους Βιβή Παντελάκη.

Να θυμίσουμε ότι στην πρώτη τους εξόρμηση στις 30 Νοεμβρίου, έστρωσαν πανιά και μάζεψαν ελιές και στην συνέχεια επισκέφθηκαν θερμοκήπια με φασόλια και ντομάτες.

Σε συνέχεια λοιπόν του Περιβαλλοντικού Προγράμματος "ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΛΑΔΙ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΓΛΥΚΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ" εχθές το πρωί, ενημερώθηκαν για την διαδικασία φύτευσης των φυτών, το πότισμα, την ανάπτυξή τους σε διάφορα στάδια παραγωγής και την
προστασία τους από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.


Τις απορίες τους εξέφρασαν στους παραγωγούς Νίκο Στριμπάκο και Νίκο Βασιλόπουλο, παρακολουθώντας την διαδικασία φύτευσης και ανάπτυξης στα θερμοκήπιά τους, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν για τα αρνάκια και τα προβατάκια που υπήρχαν στον γύρω χώρο.

Μετά το κουραστικό πρώτο δίωρο γεμάτο ερωτήσεις και απαντήσεις, αποφάσισαν πριν συνεχίσουν την εκπαιδευτική τους ενημέρωση, να απολαύσουν το πρωινό τους στον επόμενο σταθμό που ήταν η μονάδα των Αδελφών Κοροβίλα.

Εκεί μετά το αναψυκτικό και το κέρασμα που τους προσφέρθηκε, ξεναγήθηκαν σε ένα σύγχρονο θερμοκήπιο 25 στρεμμάτων με ντομάτα, όπου η νέα τεχνολογία επιτρέπει τον έλεγχο, το πότισμα, την λίπανση αλλά και το ράντισμα με την βοήθεια των υπολογιστών.

Ο Βασίλης Κοροβίλας εξήγησε την διαδικασία παραγωγής στους μαθητές ενώ δεν παρέλειψε να τους ξεναγήσει και σε θερμοκήπιο όπου χρησιμοποιείται η μέθοδος της Υδροπονίας.

Τέλος είδαν από κοντά την καλλιέργεια του καρπουζιού και ενημερώθηκαν από τον παραγωγό για την διαδικασία που ακολουθείται εώς την πώληση του προϊόντος.

Δείτε το βίντεο στο  http://filiatranet.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...