ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Διαμαρτυρία κατοίκων από του Σελλά Τριφυλίας

"Η αγανακτισμένη κραυγή των κατοίκων του ιστορικού Σελλά για το κλείσιμο του στολιδιού της περιοχής, το Καφενείο του Σελλά. Ένα χωριό χτισμένο πάνω στο βουνό. Ένα πανέμορφο στολίδι λουσμένο μέσα στο πράσινο, Τα όμορφα σπιτάκι που καθρεφτίζονται από τον ηλιόλουστο ήλιο. Οι κάτοικοι, αγνοί χωρικοί με ίσα δικαιώματα. Στη μέση του χωριού υπάρχει ένα καφενείο ως χώρος ξεκούρασης, ψυχαγωγίας και απασχόληση. Χτίσμα δικό μας πετραδάκι πετραδάκι. ΤΟ ξέσπασμά μας αποτελεί ομόφωνη οργή και αγανάκτηση. Μας το έκλεισαν και οι φωνές απουσίας ακούγονται από παντού. Απόδημους και μη.
Πριν λίγο λειτουργούσε από ένα χωριανό μας. Παιδί καλοπροαίρετο με διάθεση για δουλειά.
Οικογενειάρχη γέννημα θρέμμα δημότη του Σελλά. Η διαμάχη όμως ξενόφεροτυ κατοίκου με τον Πρόεδρο  μάθαμε ότι είχε ως αποτέλεσμα να αποδοκιμάσει τον χωρικό  και να σφραγίσει το μοναδικό καφενείο. Η διαμαρτυρία μας είναι μεγάλη, Βρείτε λύση να ανοίξει σύντομα το σπίτι μας, το καφενείο. Ρωτάμε και θέλουμε κύριοι του Δήμου να μας απαντήσετε σύντομα μετά τα όσα εκφράστηκαν στο Δημοτικό συμβούλιο.
Πότε θα ανοίξετε επιτέλους το καφενείο; Πότε θα βρείτε άμεσα λύση; Oι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις στο Δήμο και ίσως να αντιδράσουμε πιο δυναμικά. Η επόμενη δοκιμασία σας θα αποτελέσει η ψήφος μας στην κάλπη. Το καφενείου θέλουμε να λειτουργήσει από εμάς τους κατοίκους. Είναι κομμάτι του τόπου και της ιστορίας του, αλλιώς θα το δείτε να ερημώνει από την άρνηση του ψήφου μας..Περιμένουμε από το ιστορικό μέρος της ορεινής Τριφυλίας.
ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ Κ.Δ. ΣΕΛΛΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ"


ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...