ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Καθολική αντίδραση για το λιγνιτωρυχείο - Σήμερα συζητείται η Μ.Π.Ε. στο Περιφερειακό

Το θέμα του σχεδιαζόμενου λιγνιτωρυχείου σε Φαλάνθη - Χωματερό, και συγκεκριμένα η γνωμοδότηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), συζητείται σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου μετά από 5,5 μήνες καθυστέρηση. Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει καθολική αντίδραση στην τοπική κοινωνία και σε όλη τη Μεσσηνία, καθώς ολόκληρος ο νομός αντιτάσσεται στη δημιουργία και λειτουργία του λιγνιτωρυχείου στην Ανατολική Πυλία - μια πανέμορφη και τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή.
Σήμερα, κάτοικοι της περιοχής και φορείς του νομού θα δηλώσουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι
τυχόν έγκριση της ΜΠΕ θα αποτελέσει "αιτία πολέμου" για τη Μεσσηνία. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα και αναμένεται να την παρακολουθήσουν πολλοί κάτοικοι της Πυλίας, καθώς ο δήμος και φορείς της περιοχής έχουν απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να βροντοφωνάξουν "όχι στα λιγνιτωρυχεία".
Κατά του λιγνιτωρυχείου έχουν ταχθεί ομόφωνα τα Δημοτικά Συμβούλια Πύλου - Νέστορος και Μεσσήνης, η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Πελοποννήσου και όλοι οι σύλλογοι και φορείς της περιοχής του πρώην Δήμου Κορώνης. Την αντίδρασή τους έχουν εκφράσει επίσης όλα τα κόμματα σε τοπικό επίπεδο, με ανακοινώσεις των νομαρχιακών τους επιτροπών. Κατά του λιγνιτωρυχείου είχε πραγματοποιηθεί και μια μεγαλειώδης συγκέντρωση στις 6 Φεβρουαρίου, στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Χωματερού.
Για το θέμα του λιγνιτωρυχείου είχε εκφραστεί σύσσωμη η Μεσσηνία και το 2005 -τότε υπήρχε και το θέμα του εργοστασίου λιγνίτη στο Ακριτοχώρι-, όχι μόνο με αποφάσεις, αλλά και με κινητοποιήσεις στην περιοχή και με συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, προκαλώντας μάλιστα την επίσκεψη στην περιοχή του τότε επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου, καθώς και της αρμόδιας τομεάρχη του ΠΑΣΟΚ Αννας Διαμαντοπούλου.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στις αρχές Φεβρουαρίου είχε αναβάλει τη λήψη απόφασης - γνωμοδότησης επί της περιβαλλοντικής μελέτης, μετά από πρόταση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, ώστε να λάβει τις απόψεις της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, του Τμήματος Μεταλλείων του ΕΜΠ και των πολιτικών κομμάτων της χώρας - και ιδιαίτερα του αρχηγού της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, που κατά τον κ. Τατούλη «είναι από την περιοχή και γνωρίζει καλύτερα».
Από τότε η περιφερειακή αρχή δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για τη μελέτη και την επένδυση, για την οποία δείχνει να έχει θετική άποψη, μέσω των φιλικών της μέσων ενημέρωσης. Μάλιστα, ούτε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, όπως δήλωσε ο ίδιος, δε γνωρίζει(!) τι θα εισηγηθεί ο κ. Τατούλης.
Να υπενθυμίσουμε ότι δύο φορές σε συναντήσεις τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας της Μεσσηνίας έχουν εκφράσεις τις απόψεις τους στον περιφερειάρχη σε κλειστές συναντήσεις τους στην Τρίπολη - η δεύτερη μόλις την περασμένη Πέμπτη. Απόψεις που κρατήθηκαν μυστικές, έμειναν στα γραφεία των συσκέψεων.
Κατά του λιγνιτωρυχείου έχουν ταχθεί η μείζων μειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι δύο σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Θανάσης Πετράκος που κατάγεται από την περιοχή και πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις, ενώ τώρα ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη σκιώδη κυβέρνηση έχει αναλάβει τον τομέα της Ενέργειας.
Σοβαρές ελλείψεις στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει διαπιστώσει -και έχει εκφράσει τις ενστάσεις του- το αρμόδιο Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, στην εισήγησή του. Μια εισήγηση που επίσης επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστική.
Το μόνο όργανο που έχει εκφράσει θετική άποψη για το λιγνιτωρυχείο στην περιοχή της Κορώνης είναι το... Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης, το οποίο ασχολήθηκε με το θέμα χωρίς να το ρωτήσει κανείς.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.