ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Ανάσα για τα στεγαστικά

Χάρη στο τρίτο κατά σειρά «ψαλίδισμα» των επιτοκίων με τον Μάριο Ντράγκι στο «τιμόνι» της ΕΚΤ, χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών θα δουν τις μηνιαίες δόσεις τους να μειώνονται κατά τι σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Οταν η ΕΚΤ κόβει το επιτόκιο κατά 0,25%, τότε αυτό σημαίνει μια μηνιαία ελάφρυνση της τάξης των 25 ευρώ για τους δανειολήπτες που επέλεξαν δάνειο ύψους 200.000 ευρώ κυμαινόμενου επιτοκίου

Βαθιά «ανάσα» στους δανειολήπτες ιδίως στεγαστικών δανείων και στις επιχειρήσεις της χώρας μας φέρνει η χθεσινή απόφαση της
Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%.
Χάρη στο τρίτο κατά σειρά «ψαλίδισμα» των επιτοκίων με τον Μάριο Ντράγκι στο «τιμόνι» της ΕΚΤ, χιλιάδες πελάτες στεγαστικών θα δουν τις μηνιαίες δόσεις τους να μειώνονται κατά τι σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, όταν η ΕΚΤ κόβει το επιτόκιο κατά 25 μονάδες, τότε αυτό σημαίνει μια μηνιαία ελάφρυνση της τάξης των 25 ευρώ για τους δανειολήπτες που επέλεξαν δάνειο ύψους 200.000 ευρώ κυμαινόμενου επιτοκίου.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι
Παράλληλα, διευκολύνεται η πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων στον δανεισμό, καθώς θα μειωθούν τα επιτόκια για τη χρηματοδότηση των κεφαλαίων κίνησής τους σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.
Eλαστικοποίηση
Ο κ. Ντράγκι εξήγησε πως η απόφαση μείωσης των επιτοκίων ελήφθη σε συνδυασμό με την ελαστικοποίηση των κριτηρίων παροχής εγγυήσεων της ΕΚΤ.
Επέμεινε επίσης στη θέση της ευρωτράπεζας για διαχωρισμό των τραπεζών σε βιώσιμες και μη βιώσιμες, στέλνοντας σαφές μήνυμα πως το ευρωσύστημα θα συνεχίσει να στηρίζει τα βιώσιμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης. Απηύθυνε εξάλλου νέες συστάσεις προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους, ενώ παραδέχθηκε πως η πιστωτική επέκταση παραμένει αδύναμη, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν δύο γύροι φθηνών δανείων προς τις τράπεζες.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης γνωστοποίησε πως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν συζήτησε το ενδεχόμενο λήψης νέων, έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας. Εστιάζοντας στο μείζον θέμα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ήτοι εκείνο της παροχής εγγυήσεων (collaterals) προς την ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας, ο κ. Ντράγκι ήταν ξεκάθαρος: Οι συνθήκες στα collaterals διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Αλλά, όπως ανέφερε στη συνέχεια, η κατάσταση στην τρέχουσα συγκυρία δεν είναι χειρότερη από εκείνη που ήταν το 2008.
Παραδείγματα
Δόσεις δανείων με τη μείωση επιτοκίων
1 Στεγαστικό 20ετούς διάρκειας και ύψους 150 χιλιάδων ευρώ που είχε επιτόκιο της τάξης του 4% είχε δόση 909 ευρώ. Με τη μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,75%, η δόση διαμορφώνεται στα 890 ευρώ.
2 Στεγαστικό 20ετούς διάρκειας και ύψους 200 χιλιάδων ευρώ με επιτόκιο 4,25% πλήρωνε 1.251 ευρώ τον μήνα, ενώ με επιτόκιο 4% θα πάρει την... ανάσα των 26 ευρώ. Η δόση του διαμορφώνεται στα 1.225 ευρώ.
3 Στεγαστικό 15ετούς διάρκειας και ύψους 100 χιλιάδων ευρώ με επιτόκιο 4,25% πλήρωνε 758 ευρώ τον μήνα, ενώ με επιτόκιο 4% η δόση του διαμορφώνεται στα 745 ευρώ.
4 Επιχειρηματικό 5ετούς διάρκειας και ύψους 300 χιλιάδων ευρώ με επιτόκιο 9% πλήρωνε 19.063 ευρώ το τρίμηνο, ενώ με επιτόκιο 8,75% η δόση του διαμορφώνεται στα 18.950 ευρώ.
Κατερίνα Κοσμά

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: