ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Τριφυλία: Καθυστερεί η επιστροφή ΦΠΑ για τους αγρότες!

Υπομονή θα πρέπει να κάνουν, όπως φαίνεται, οι αγρότες της Τριφυλίας για την επιστροφή του ΦΠΑ, και ειδικά όσοι παίρνουν ποσά πάνω από 2.000 ευρώ, καθώς οι έλεγχοι των φακέλων τους μόλις τώρα ξεκινά από τη ΔΟΥ Κυπαρισσίας. 
Αυτό τουλάχιστον πληροφορήθηκαν κατά την χθεσινή επίσκεψη εκπροσώπων από τους Αγροτικούς Συλλόγους Φιλιατρών και Γαργαλιάνων στην συγκεκριμένη υπηρεσία, η οποία έγινε προκειμένου να ενημερωθούν και να ζητήσουν επίσπευση των διαδικασιών.
 
Επιστροφές που αφορούν μέχρι και 2.000 ευρώ αναμένεται να πληρωθούν άμεσα για τις περιοχές Κυπαρισσίας και Φιλιατρών, πιθανότατα από την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ για την περιοχή των Γαργαλιάνων έχουν αρχίσει οι πληρωμές.
 
Η καθυστέρηση πληρωμής του ΦΠΑ έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στον αγροτικό τομέα καθώς υπολογιζόταν τέλος Μαΐου. Οι αγρότες σχεδίαζαν να καλύψουν αρκετές υποχρεώσεις τους αλλά και να προγραμματίσουν τις νέες καλλιέργειές τους, καθώς πλέον η προμήθεια καλλιεργητικών εφοδίων απαιτεί πληρωμή τοις μετρητοίς. Στην συνάντηση που είχαν με τον προϊστάμενο της ΔΟΥ Γιάννη Κατσαργύρη και την υπεύθυνη του τμήματος ΦΠΑ κ. Μπουλουλή ζήτησαν την επίσπευση των διαδικασιών αλλά και την ενίσχυση του προσωπικού που ασχολείται με το συγκεκριμένο αντικείμενο.
 
Ένα άλλο ζήτημα που επισήμαναν οι αγρότες έχει να κάνει με τον αυτόματο συμψηφισμό που γίνεται από πλευράς κράτους όταν οφείλουν οι αγρότες και κάνει να εισπράξουν κάποια ποσά, γεγονός που όπως επισημαίνουν ακυρώνει τη δυνατότητα διακανονισμού των οφειλών.
Μάλιστα για όλα αυτά τα ζητήματα θα απευθύνουν σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας την παρέμβασή του.
 
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος σημείωσε:
«Ο αγροτικός κόσμος έχει δυσανασχετήσει με την μη πληρωμή του ΦΠΑ για το 2011. Από ό,τι ενημερωθήκαμε οι επιστροφές μέχρι 2000 ευρώ θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων από Δευτέρα. Από εκεί και πέρα για ποσά από 2.000 μέχρι και 10.000 που ελέγχονται από την Εφορία ο έλεγχος ξεκινά τώρα και όπου υπάρχουν ελλείψεις ζητούνται τα απαραίτητα παραστατικά. Οι έλεγχοι είναι σχολαστικοί και από την άλλη υπάρχουν λίγα άτομα, γεγονός που σημαίνει ότι η διαδικασία θα πάρει χρόνο, χωρίς να μπορούν να μας δώσουν χρονικό ορίζοντα.
Όπου έχουν γίνει ομαδικές καταθέσεις οι πληρωμές θα γίνουν, αφού γίνουν όλοι οι έλεγχοι. Όσοι έχουν καταθέσει τα τιμολόγιά τους μέσω της ΕΑΣ, αυτά ελέγχονται από τη ΔΟΥ Καλαμάτας.
 
Η καθυστέρηση αυτή είναι πρόβλημα για τους αγρότες, οι οποίοι πληρώνουν το πρόσφορο έδαφος που βρήκαν κάποιοι και εξέδωσαν πλαστά τιμολόγια έχοντας μπλοκάρει τώρα μια ολόκληρη περιοχή. Αυτοί πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά, καθώς τους νομοταγείς αγρότες τους έχουν βγάλει έξω από τον προγραμματισμό τους.
Το πρόβλημα για τους παραγωγούς είναι μεγάλο καθώς όλοι είχαν υπολογίσει τέλος Μαΐου ή μέσα στον Ιούνιο την επιστροφή ΦΠΑ. Είχαν εκδώσει κάποιες επιταγές οι οποίες δεν μπόρεσαν να καλυφθούν. Τώρα θέλουμε να μπούμε στην δεύτερη καλλιέργεια της χρονιάς. Μας ζητάνε μετρητοίς την πληρωμή και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την καλλιέργεια. Ως σύλλογος θα απευθυνθούμε στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών».
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Λεωνίδας Παπαχριστοφίλου τόνισε:
«Το θέμα έχει καθυστερήσει αρκετά. Στους Γαργαλιάνους τα ποσά μέχρι 2.000 ευρώ έχουν δοθεί σε όλους. Στην περιοχή των Φιλιατρών και της Κυπαρισσίας μας διαβεβαίωσαν ότι τα ποσά μέχρι 2.000 ευρώ θα δοθούν, ενώ όσον αφορά την ΕΑΣ εκεί αρμόδια είναι η ΔΟΥ Καλαμάτας. Σε επικοινωνία που είχαμε μας είπαν ότι από εβδομάδα θα πληρωθούν και εκεί ποσά μέχρι 2.000 ευρώ. Ένα άλλο γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση είναι τα εντάλματα που έχουν κοπεί για το Δημόσιο. Παρόλο που έχουν ψηφιστεί κάποιες ρυθμίσεις για οφειλές προς το Δημόσιο, έρχεται το ίδιο το Δημόσιο και τις αγνοεί παρακρατώντας τα ποσά αυτά από τον ΦΠΑ και αυτό ίσως επεκταθεί και στις επιδοτήσεις. 
Εμείς θα υποβάλουμε το θέμα αυτό στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όσον αφορά ποσά μεγαλύτερα των 2.000, δεν είναι σαφής ο χρόνος που θα περατωθεί η διαδικασία και από ό,τι καταλαβαίνουμε ίσως περάσει και ο μήνας αυτός, καθώς αυτή τη στιγμή θα ξεκινήσουν τους ελέγχους. Η καθυστέρηση αυτή έχει δημιουργήσει πρόβλημα καθώς ο καθένας είχε κάνει τον προγραμματισμό του για να καλύψει κάποιες ανάγκες του και αυτή τη στιγμή μας έχουν πάει ένα δίμηνο πίσω. Όλο αυτό μεταφέρεται στις πλάτες τις δικές μας καθώς έχουν σταματήσει οι πιστώσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κάνουμε τις όψιμες καλλιέργειές μας».

ΠΗΓΗ Κ. Μπ. - ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.