ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές και ευπαθείς περιοχές

Από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα απαγορεύεται από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί η κυκλοφορία οχημάτων και η παραμονή πολιτών σε δασικές κι ευπαθείς περιοχές της Μεσσηνίας, για την πρόληψη των πυρκαγιών. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στην οποία συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες κι εκπρόσωποι των δήμων, του Δασαρχείου, των Σωμάτων Ασφαλείας και της Πολεμικής Αεροπορίας, της ΔΕΗ καθώς κι εθελοντικών οργανώσεων του νομού.
Η απαγόρευση ισχύει για εθνικούς δρυμούς κι ευπαθείς περιοχές του Ταϋγέτου, του Μαγκλαβά και
των δασικών περιοχών: Νέδας, Σκληρού και Κακαλετρίου (Δήμος Οιχαλίας). Μάκραινας - Βούταινας και αυτές που περικλείονται από τα δημοτικά διαμερίσματα Πλατανόβρυσης - Χορεύτρας - Ράδου - Κουτήφαρη -Κεφαλόβρυσου (Δήμος Μεσσήνης). Δασοχωρίου - Μέλπειας - Αγ. Θεοδώρας (Δήμος Οιχαλίας). Πολιανής και Αρφαρών (Δήμος Καλαμάτας). Μάλης (Δήμος Τριφυλίας). Μεταξάδας, Αγυιάς και Μάλης προς Παλαιό Λουτρό και Φλεσσιάδα (Δήμος Πύλου-Νέστορος). Νέδας (Δήμος Οιχαλίας), Σιδηροκάστρου και δάσους Πηγαδούλας - Παναγιάς (Δήμος Τριφυλίας). Μαυροβουνίου - Ζαρναούρας - Χρυσοκελλαριάς (Δήμος Πύλου-Νέστορος). Στο δάσος της Βασιλικής με εξαίρεση τους δρόμους προς Εξωχώρι και Παναγιά Γιάτρισσα (Δήμος Δυτικής Μάνης). Στη δασική περιοχή Μαγγανιακού (Δήμος Μεσσήνης). Στις δασικές περιοχές Σελλά και Καλογερεσίου. Στο Λυκόδημου, και συγκεκριμένα στο δρόμο που οδηγεί στις κεραίες (Δήμος Μεσσήνης).
Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι.
Απαγορεύεται επίσης σε 24ωρη βάση και για όλο το χρόνο η κυκλοφορία στους δρόμους από εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης προς τη θέση «Μαραθόλακα» του Δήμου Καλαμάτας με εξαίρεση όσους έχουν εργασία και τους παρόδιους
κτηματίες.
Στην απόφαση απαγόρευσης, φέτος προστέθηκαν ακόμα οι περιοχές: από Ανω Βέργα μέχρι Προφήτη Ηλία στο Καλάθι, ο Αγιος Νικόλαος στον Πύργο Μεθώνης, η περιοχή Ρογκουζενίτσα Ταϋγέτου και ο δρόμος προς Αγιάννη Γαρδικίου στην Πολιανή.
Ειδικότερα για τον Ταΰγετο απαγορεύεται η κυκλοφορία και η παραμονή πολιτών σε εθνικούς δρυμούς κι ευπαθείς περιοχές του ορεινού όγκου. Της απαγόρευσης κυκλοφορίας εξαιρούνται οι κάτοικοι της περιοχής, οι εργαζόμενοι σε δασικές εργασίες στο δάσος του Ταϋγέτου, οι κτηνοτρόφοι καθώς και τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων.
Από την απαγόρευση στον Ταΰγετο εξαιρούνται οι εξής δρόμοι: Εθνική οδός Καλαμάτας - Σπάρτης, διασταυρώσεις εθνικής οδού Καλαμάτας - Σπάρτης προς Μενινά - Περιβολάκια - Ελαιοχώριο - Αράχοβα - Φαραί, προς Καρβέλι - Λαδά - Αρτεμισία -μέχρι Νεοχώριο, μέχρι Νέδουσα, από Τουριστικό Περίπτερο μέχρι Αγία Αικατερίνη καθώς επίσης ο δρόμος Νέδουσα - Αλαγονία - Πηγές - Αρτεμισία και διασταύρωση εθνικής οδού Καλαμάτας - Αρεόπολης μέχρι Εξωχώρι.
Για το χρονικό διάστημα ισχύς της απαγόρευσης, οι διοργανωτές εκδηλώσεων στις ευπαθείς περιοχές θα πρέπει να παίρνουν ειδική άδεια. Επίσης, οι εθελοντές θα προμηθευτούν ειδικές κάρτες, προκειμένου να αποδεικνύουν την ιδιότητά τους στον έλεγχο των αστυνομικών.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο αντιπεριφερειάρχης Παν. Αλευράς αναφέρθηκε στις 35 υδατοδεξαμενές και τις 3 λιμνοδεξαμενές που είναι έτοιμες να λειτουργήσουν. Επισημάνσεις έγιναν από το δασάρχη Γ. Σωτηρόπουλο, τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Μεσσηνίας Εμ. Κοβάτση, τον υποδιοικητή της Π.Υ. Καλαμάτας Θαν. Καπούτση, τους εκπροσώπους των δήμων Καλαμάτας, Δυτικής Μάνης Μεσσήνης και Πύλου -Νέστορος, Βασίλη Χαντζή, Αλεξ. Ρουντζούνη, Τζίνα Μαραβά και Χρυσ. Γκότση αντίστοιχα. Σε ετοιμότητα δήλωσαν ότι είναι οι υπηρεσίες τους, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας αστ. α' Ηλίας Αξιοτόπουλος, Λιμεναρχείου Καλαμάτας υποπλοίαρχος Διαμαντής Αθανασόπουλος, αλλά κι ο εκπρόσωπος της 120 ΠΕΑ αντισμήναρχος Θ. Κοκορόσκος. Επίσης, ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ Β. Καλογερόπουλος και από τις εθελοντικές ομάδες ο Χ. Καραμπάτος από την ΕΔΑΣΜΕ, ο Π. Λυμπέρης από την εθελοντική ομάδα Βασιλιτσίου, ο Π. Θεολόγος από την Εταιρεία Σπηλαιολογικών και Μεσσηνιακών Ερευνών και η Χριστίνα Κωνστάντιου από την εθελοντική Ομάδα Γαία Δυτικής Μάνης.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: