ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Χάλκινη η Εθνική πόλο γυναικών στο World League της Κίνας

Τσανγκτσού, Κίνα
Ακόμη μία σημαντική επιτυχία σημείωσε η Εθνική πόλο των γυναικών, καθώς στην τελική φάση του World League, που ολοκληρώθηκε στο Τσανγκτσού της Κίνας, επικράτησε στον «μικρό τελικό» της Κίνας με 8-7 και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Ήταν η 3η φορά που η Ελλάδα ανεβαίνει στο βάθρο σε παρόμοια διοργάνωση και, παράλληλα, η δεύτερη επιτυχία επί της κινεζικής ομάδας σε λιγότερο από ένα χρόνο, μετά τη νίκη στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος στη Σανγκάη.

Παρά το άσχημο δεύτερο οκτάλεπτο, όταν η Εθνική δέχτηκε τα 4 από τα συνολικά 7 γκολ, η εμφάνιση στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα ήταν τέτοια που δεν επέτρεψε στις Κινέζες να φτάσουν στη νίκη και να ανέβουν στο βάθρο. Το νικητήριο γκολ πέτυχε 2.5 λεπτά πριν το τέλος η Άλκηστη Αβραμίδου, που ήταν και η πρώτη σκόρερ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος με 3 τέρματα.

Στο τέλος, τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση έβγαλαν δύο καταπληκτικές άμυνες και άλλη μία στον παίκτη λιγότερο, κρατώντας το 8-7.

Τα οκτάλεπτα (πρώτη αναφέρεται η Κίνα): 1-2, 4-2, 1-2, 1-2.

ΚΙΝΑ (Χουάν Ζανέ): Μα Χουανχάν 2, Βανγκ Γι 2, Σαν Γιανγιούν, Σαν Χουίτζι, Ζανγκ Λι

ΕΛΛΑΔΑ (Γιώργος Μορφέσης): Κούβδου, Τσουκαλά 1, Κότσια, Ψούνη, Στ. Χαραλαμπίδου 2, Αβραμίδου 3, Ασημάκη 1, Ι. Χαραλαμπίδου, Μαργ. Πλευρίτου, Μανωλιουδάκη 1, Ελ. Πλευρίτου, Κοντογιάννη, Διαμαντοπούλου.

Η ελληνική αποστολή επιστρέφει αύριο το μεσημέρι (12.30) μέσω Ντόχα.

Μορφέσης: «Μεγάλη έκπληξη αυτό που πετύχαμε»


Ο Γιώργος Μορφέσης εξέφρασε την άποψη ότι είναι μεγάλη έκπληξη η κατάκτηση, από την εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των γυναικών, της τρίτης θέσης στην τελική φάση του World League, με βάση τις δυνατότητες του νέου αυτού συνόλου, ύστερα από την ανανέωση που έγινε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μετά το Προολυμπιακό της Τεργέστης. Παράλληλα, ο ομοσπονδιακός τεχνικός «μοίρασε» συγχαρητήρια στις διεθνείς για το χάλκινο μετάλλιο, ενώ υπογράμμισε ότι η άμυνα στον παίκτη λιγότερο ήταν το «κλειδί» για την επιτυχία.

Με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ μετά τη νίκη επί της Κίνας, ο Μορφέσης τόνισε: «Παίξαμε όπως έπρεπε και υπερβάλαμε τους εαυτούς μας, ξεπερνώντας και την κούραση που κουβαλούσαμε από το παιχνίδι του ημιτελικού με τις ΗΠΑ, το οποίο και χάσαμε στο γκολ. Το κύριο φορτίο το σήκωσαν βέβαια 7-8 κορίτσια, που είναι και ο κορμός αυτής της ομάδας, αλλά όλα τα παιδιά που ήταν εδώ και έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους, αξίζουν συγχαρητήρια για αυτό που πέτυχαν. Διαχειριστήκαμε καλά το ματς και παίξαμε έξυπνα στην επίθεση, τόσο στο τρίτο όσο και το τέταρτο οκτάλεπτο. Στην τελευταία περίοδο μάλιστα, με την καθαρή ζώνη που παίξαμε, δεν επιτρέψαμε στην Κίνα, που δεν έχει λύσεις σ' αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού, να μας απειλήσει σοβαρά. Κλειδί της επιτυχίας μας η άμυνα στον παίκτη λιγότερο, κάτι που μας πήγε πολύ καλά σε όλη την διοργάνωση. Για μένα είναι μεγάλη έκπληξη αυτό που πετύχαμε, με βάση τις δυνατότητες μιας νέας ομάδας όπως η δική μας. Θέλω να συνεχίσουμε έτσι, με την ίδια θέληση και όρεξη».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΟ http://sports.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: