ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Επιτάχυνση της συγκομιδής καρπουζιού στην Τριφυλία


Με αυξανόμενους ρυθμούς συνεχίζεται η συγκομιδή καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας, καθώς όλο και περισσότερες ποσότητες συγκομίζονται πλέον καθημερινά. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας μέχρι και χθες υπολογίζεται ότι είχαν μαζευτεί από την περιοχή 1.200 τόνοι καρπουζιού, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είχε κατευθυνθεί προς τις αγορές του εξωτερικού.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, παρουσιάζουν μεγάλο εύρος διακύμανσης ανάλογα με την ποικιλία
και το μέγεθος των καρπουζιών. Σύμφωνα με όσα μας είπαν παραγωγοί της περιοχής, χθες κυμαίνονταν από 25 λεπτά το κιλό μέχρι και 35 λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο συγκομίζονται οι υπερπρώιμες ποικιλίες, ενώ όπως εκτιμάται από τις αρχές της εβδομάδας θα αρχίσει η συγκομιδή και στις ποικιλίες τύπου γκάλαξι που θεωρούνται και πιο ποιοτικές. Χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι η οψίμιση τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα, που έχει να κάνει καθαρά με τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες ωστόσο από το στάδιο της καρπόδεσης και μετά βοήθησαν τους παραγωγούς και έτσι η ποιότητα των προϊόντων είναι εξαιρετική.
Οπως πάντως επισημαίνεται και από τις αρμόδιες υπηρεσίες ποιοτικού ελέγχου, φέτος με την εξαιρετική ποιότητα όλο το βάρος των παραγωγών και των εμπόρων θα πρέπει να πέσει στην ωρίμανση, η οποία πλέον είναι δεδομένη για την περιοχή. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ποιοτικοί έλεγχοι από τα συνεργεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας είναι συστηματικοί και σε καθημερινή βάση σε όλα τα στάδια, από την συγκομιδή μέχρι και την εξαγωγή των προϊόντων.
Οσον αφορά τις εξαγωγές, μέχρι τώρα καρπούζια της Τριφυλίας έχουν κατευθυνθεί προς τις αγορές της Πολωνίας, Γερμανίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας, Ιταλίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Σλοβακίας, Λευκορωσίας, Αγγλίας, Ελβετίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Σερβίας, Ρουμανίας και στις Σκανδιναβικές χώρες.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...