ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Η «μάχη των μαχών» για την Εθνική

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον μεγάλο αγώνα της εθνικής μας με τη Ρωσία ( ΕΡΤ HD 21:45) που θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας στη διοργάνωση. Η ισοπαλία με την Πολωνία στην πρεμιέρα και η ήττα από την Τσεχία τη δεύτερη αγωνιστική έχουν αυξήσει την πίεση στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που πρέπει να κερδίσει τη Ρωσία στον αποψινό αγώνα, αν θέλει να προκριθεί στην προημιτελική φάση του Euro 2012.

Χθες το μεσημέρι ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Φερνάντο Σάντος, παρακολούθησε μαζί με το τεχνικό επιτελείο αλλά και τους ποδοσφαιριστές του, τους δύο αγώνες της Ρωσίας με Τσεχία και Πολωνία και ανέλυσαν για πολλή ώρα τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται η ομάδα του Ντικ Άντβοκαατ, αλλά και πως θα την αντιμετωπίσουν. Ο Φερνάντο Σάντος φαίνεται να έχει καταλήξει στο σχήμα που θα παρατάξει απέναντι στους Ρώσους.

Ο πορτογάλος τεχνικός επιχείρησε να δώσει και ψυχολογικές «ντοπέ» στους διεθνείς, προκειμένου να τους ανυψώσει το ηθικό και την αυτοπεποίθηση, ενόψει του αποψινού «τελικού».

Συγκεκριμένα ο κ. Σάντος είπε στους παίκτες του: «Δεν είμαστε εδώ τυχαία. Κάναμε πάρα πολύ καλή πορεία στα προκριματικά και δίκαια βρισκόμαστε εδώ. Δεν πήραμε την νίκη στους δύο πρώτους αγώνες για διάφορους λόγους, αλλά όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν, είναι ιστορία. Στον αγώνα με την Ρωσία μπαίνουμε για την πρόκριση. Στόχος μας είναι να μην δεχτούμε γκολ, αλλά εμείς να προηγηθούμε στο σκορ. Πιστεύω σε όλη την ομάδα, πιστεύω σε εσάς. Θέλω και εσείς να πιστέψετε στους εαυτούς σας, σαν ομάδα που είμαστε, σαν οικογένεια. Χαίρομαι που θέλετε να αγωνιστείτε για τον Αβραάμ και για τον Χαλκιά. Θέλω όμως να παίξετε και για όλη την Ελλάδα».

Ο Φερνάντο Σάντος αναμένεται να ξεκινήσει με τους Σηφάκη, Τοροσίδη, Τζαβέλα, Κυριάκο Παπαδόπουλο, Παπασταθόπουλο, Κατσουράνη, Μανιάτη, Καραγκούνη, Σαλπιγγίδη, Γκέκα και Σαμαρά. Υπάρχει πάντως το ενδεχόμενο ο Πορτογάλος τεχνικός να διαφοροποιήσει το σχηματισμό από 4-3-3 σε 4-4-2, προκειμένου να «γεμίσει» το χώρο για να «μπλοκάρει» την ανάπτυξη της Ρωσίας.

Με τον «κλασικό» σχηματισμό του θα ξεκινήσει ο Ντικ Άντβοκαατ στον αυριανό αγώνα με την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι στο 4-3-2-1 του Ολλανδού εκλέκτορα τερματοφύλακας θα είναι ο Μαλαφέεφ, με ακραίους αμυντικούς τους Ανιούκοφ (δεξιά), Ζιρκόφ (αριστερά), στόπερ τους Ανατόλι Μπερεζούτσκι (δεξί) και Ιγκνασέβιτς (αριστερό), χαφ τους Ντενίσοφ (δεξιά), Σιρόκοφ (κεντρικός), Ζιριάνοφ (αριστερά), μεσοεπιθετικούς τους Τζαγκόεφ (δεξιά), Αρσάβιν (αριστερά) και στην κορυφή τον Κερζάκοφ.


Τα σενάρια για την πρόκριση

Δύο δρόμοι πρόκρισης για την οκτάδα της τελικής φάσης του Euro, με μια βασική προϋπόθεση, υπάρχουν πλέον για την εθνική ομάδα μετά την ισοπαλία στην αναμέτρηση της Πολωνίας με την Ρωσία και εν όψει της Σαββατιάτικης τρίτης και τελευταίας αγωνιστικής. Η βασική προϋπόθεση είναι νίκη με τους Ρώσους. Διαφορετικά δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση.

Σενάριο 1: Νίκη Πολωνίας

Σε αυτή την περίπτωση η Πολωνία θα περάσει ως πρώτη με πέντε βαθμούς και η Ελληνική ομάδα έχοντας ισοβαθμήσει με τους Ρώσους θα περάσει εκείνη ως δεύτερη καθώς όπως προαναφέραμε θεωρούμε ως δεδομένη την νίκη μας.

Σενάριο 2: Νίκη Τσεχίας


Ίδια ακριβώς περίπτωση με την διαφορά ότι οι Τσέχοι θα είναι πρώτοι με έξι βαθμούς και εμείς δεύτεροι.

Σενάριο 3: Ισοπαλία

Το πλέον ενδιαφέρον σενάριο καθώς σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει τριπλή ισοβαθμία στην κορυφή με την Πολωνία να μένει τέταρτη. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνει μία ειδική βαθμολογία με τα αποτελέσματα των τριών που θα έχουν ισοβαθμήσει (Ελλάδα, Ρωσία, Τσεχία).
Επειδή όλες θα έχουν από μια νίκη, θα μετρήσει η συνολική διαφορά τερμάτων. Η Τσεχία έχει ήδη -2 και αυτό δεν θα αλλάζει. Συνεπώς μένει τρίτη εκτός και αν νικήσουμε τους Ρώσους με έξι γκολ διαφορά!!!

Τότε προκρινόμαστε εμείς και η Τσεχία αλλιώς το πιθανότερο σενάριο είναι να περάσουμε εμείς και οι Ρώσοι.

Ο παράγοντας Ρωσία

Η τριπλή ισοβαθμία στον όμιλο της εθνικής ομάδας είναι εκείνη που μπορεί να χαρίσει την πρόκριση ακόμη και στην Ρωσική ομάδα καθώς για να υπάρξει τέτοια ισοβαθμία προϋποθέτει πρώτιστα νίκη της Ελλάδος.

Για να προκριθούν όμως και οι δύο αντίπαλοι του αγώνα της εθνικής μας θα χρειαστεί απαραίτητα να υπάρξει ισοπαλία στον άλλο αγώνα ανάμεσα στην Πολωνία και την Σουηδία με οποιοδήποτε σκορ. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουν ισοβαθμήσει στους τέσσερις βαθμούς, Ελλάδα, Ρωσία και Τσεχία και θα μετρήσει η διαφορά τερμάτων στους μεταξύ των τριών αγώνων.

Σε αυτή την περίπτωση ο συντελεστής της Τσεχίας είναι στο -2 (1-4 και 2-1) και αυτό δεν αλλάζει. Οι Ρώσοι είναι στο +3 και για να γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο ο συντελεστής τους και να γίνει μεγαλύτερος των Τσέχων θα πρέπει να χάσουν με έξι γκολ διαφορά από την Ελλάδα. Ακόμη και με πέντε γκολ διαφορά να χάσουν περνούν εκείνοι καθώς θα πάμε στο επόμενο κριτήριο που έχει να κάνει με την καλύτερη επίθεση και οι Ρώσοι υπερτερούν των Τσέχων ακόμη και αν δεν σκοράρουν με την Ελλάδα. Ο συντελεστής της Ελλάδος στην προκειμένη περίπτωση δεν παίζει κανένα ρόλο.


ΠΗΓΗ: www.pamesports.gr  
ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...